Træk bundproppen ud af Mors!

Af Hans Peter Kragh – chefredaktør på Thisted Dagblad fra 1985 til 2012. – 28. februar 2019

Har du set det videoklip, hvor borgmester Ulla Vestergaard (S), Thisted, opfordrer til at trække bundproppen ud af Mors, så øen forsvinder i Limfjordens vande, fordi den venstrestyrede skrammel-kommune alligevel ikke kan overleve?

Nej, det har du ikke, for videoen findes ikke. Endnu i hvert fald. Men er det klar over, at det kan lade sig gøre med diverse elektroniske voodoo-teknikker at manipulere virkeligheden så meget, at sådan en video kunne laves, uanset at den er så falsk, at det hviner selv i forlorne tænder?

Det kan lade sig gøre. Det har den amerikanske tv-station CNN dokumenteret. Den avancerede teknik kan for eksempel manipulere med ansigt, stemme, mimik og ord hos Barack Obama – USA’s sidste rigtige præsident – så det både ser ud og lyder som ham. Og så er der kun kort vej at få det til at virke, som om han roser Islamisk Stat og undskylder, at han fik al-Qaedas leder Osama bin Laden likvideret.

Usandsynligt? Ja, i den verden, der var engang, men ikke i den verden, der er nu. Den er i fuld fart på vej væk fra Donut (nej, det er ingen skrivefejl) Trumps Fake News – falske nyheder – til Fake Deep, som fænomenet hedder. Det er ikke særlig kendt indtil videre (så vidt vi ved), men det har fremtiden for sig.

Pump en syndflod af Fake Deep-videoer ud på Facebook og hvad de andre ”sociale” medier nu hedder. Og faktum vil være, at sandsynligvis millioner af ubefæstede sjæle vil tro på det, først og sidst, fordi de vil tro på det, hvis det bekræfter deres egne fordomme og lavstammede tanker.

Ligesom Trump lykkes med sine fake news over for sin egen vælger-menighed, vil Fake Deep også få succes, medmindre flertallet beholder sin sunde fornuft. Jeg ville have svært ved at tro på et videoklip, hvor Mette Frederiksen (S), statsminister in spe, siger, at hun ville vægte frihed, lighed og broderskab højere end fællesskabet med Dansk Folkeparti. Jeg ville tro, det var både Fake News og Fake Deep.

Jeg ville have svært ved at tro på et videoklip, hvor Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister p.t., sværgede troskab over for den liberale tankegang – lighed for Loke såvel som for Thor – og hvor han fordømte en sundhedsreform, der ikke alene centraliserer mere og mere, men som også fjerner eller stærkt eliminerer den lokalt-regionale folkelig indflydelse på sundhedsvæsenet. Jeg ville tro, at det var både Fake News og Fake Deep.

I hvert fald så længe, jeg har det, jeg selv mener er min sunde fornuft. Men den latente fare er, at vi alle til hobe vil blive løjet op i vore åbne ansigter med Fake Deep, og at vi langt fra altid vil være i stand til at skelne skidt fra kanel. Aldous Huxley skrev romanen ”Fagre Nye Verden” – en ubehagelig fremtidsvision, som desværre endnu engang bekræfter, at fantasien ikke altid overgår virkeligheden. Det risikerer i stedet at blive ”Magre Nye Verden”, styret af løgn over løgn.

Set helt nede fra lokal jordhøjde: Kan vi tro på, at Aalborg Universitetshospital komma Thisted overlever den sundhedsreform, som politikerne på Christiansborg lige er begyndt at forhandle? Kan vi tro på, at ekspertvældet har mere forstand på almenvellet end folket og dets valgte? Er det sandt, er det Fake News (nyheder, som Mig og Donald bare ikke kan li’), eller viser det sig at blive Fake Deep?

Måske er det en blanding af sort snak og gedigent vrøvl. Men jeg vil ikke leve med risikoen for, at virkeligheden – stor og lille – i endnu højere grad kan blive manipuleret med, indtil vi alle er overbeviste om, at månen ikke er en biplanet til solen, men er lavet af grøn ost – mager og økologisk grøn ost.

Og lige for en god ordens skyld: Der findes altså ingen Fake Deep-video med Ulla Vestergaard, men er der nogen, der ved, hvor bundproppen i Mors sidder ..?

hpk01sh670

Hans Peter Kragh.