Så stem da for sygehusets skyld – for hunde da!!

Af Hans Peter Kragh – chefredaktør på Thisted Dagblad fra 1985 til 2012. – 20. november 2017

Finn Nørbygaard er vistnok fortid som komiker. Men når han på scenen skulle bande på den rigtigt jomfrunalske måde, sagde han altid “for hunde da!!” Og det virkede …

I morgen, tirsdag den 21. november det Fruens År 2017, skal vi ikke alene vælge, hvem der fra 1. januar 2018 skal sidde i Thisted Kommunalbestyrelse (elendigt navn!) de næste fire år, eller være spændte på, hvem der bliver borgmester: Én fra Venstre, én fra Socialdemokratiet eller én fra Det Konservative Venstreparti.

Næh, vi skal faktisk også stemme om Thisted Sygehus’ fremtid. Ja, jeg ved godt, at det officielt hedder Regionshospital Nordjylland,Thisted – Vorherre bevar’s; det er og bliver Thisted Sygehus – men ikke desto mindre er valget til regionsrådet mindst lige så vigtigt som at sammenstykke byrå… undskyld: kommunalbestyrelsen.

Der er mange grunde til, at det virkelig kniber med at skaffe læger til Thisted Sygehus. Den gamle Venstreviking Bertel Haarder var som sundhedsminister måske ligefrem hovedskurken, fordi han droslede lægeuddannelsen gevaldigt ned; det har svedet lige siden, fordi der blev uddannet for få læger gennem så mange år, at det burde være forbudt for børn
Der er – af samme årsag – endnu flere grunde til at stemme på en af de lokale kandidater, der stiller op til dét, som nogen med stor fornøjelse kalder det usynlig valg. Regionsrådet er den ukendte spiller i det danske folkestyre. Siger man. På samme måde, som forgængeren, amtet, var det indtil 2007.

Det kan godt være, at regionen er usynlig. Men det er sygehuset langt fra. I morgen er det måske dig, der bliver indlagt, eller det er dig, der skal på besøg hos én af dine nærmeste. Og hvad ønsker du så? Ønsker du så ikke, at han eller hun får den bedst tænkelige behandling, som hun eller han kan få lokalt – og først, hvis det ikke er muligt, selvfølgelig accepterer, at din nærmeste får den bedst tænkelige behandling på det bedst tænkelige hospital efter Thisted Sygehus?

Synes du, at det er en god idé, at der er et sygehus i Thisted – eller rager det dig en vissen uøkologisk høstblomst? Tager du det bare som en selvfølge? Fint nok, men så behøver du jo heller ikke at læse mere, for så er du nok hamrende skarp på dine egne krav – når og hvis du får brug for sygehuset – men bemærkelsesværdigt uskarp, når det handler om din nabo og hvemsomhelstellers’ behov for fagligt forsvarlig behandling tæt på.

Inden regionerne opstod, var det amterne, der stod for sygehusene, deriblandt Viborg Amt. Dengang var der stærke thyboer (og mindst en enkelt morsingbo), der holdt den thylandske fane højt, når det gjaldt sygehuset. Det var navne som thyboen Johannes Madsen, morsingboen Thomas Have (begge Socialdemokraterne, men desværre for længst gået bort), og det var/er et navn som Svend Heiselberg (V), der foruden Folketinget både har huseret i Viborg Amtsråd og indtil 31. december i det nordjyske regionsråd.

De er nok blandt de fremmeste, men de er ikke de eneste. For de gamle, som faldt, står der (trods alt stadig) nye næsten overalt. Selv om de desværre er næsten usynlige i mediebilledet – og sikkert også i din bevidsthed – er og bliver det ekstremt afgørende for Thy, Hannæs og Mors, at du i morgen tirsdag stemmer på en thybo, der vil slås for, at der faktisk er liv og død til forskel på, om vi har et lokalt sygehus eller ej.

Du tror måske, at du er ligeglad. Men det er du ikke, når der er blå blink på! Så glem ikke hverken Thisted Sygehus eller Finn Nørbygaard: Og så stem da OGSÅ til regionsrådet i morgen for sygehuset skyld – for hunde da!

hpk01sh670

Hans Peter Kragh.