Smid krykkerne – op på sengehesten igen

sygehusthymors06

Af Hans Peter Kragh – chefredaktør på Thisted Dagblad fra 1985 til 2012. – 19. maj 2016

”Det er kun en overgang,” sagde ræven, da de flåede skindet af den. Bagefter sagde ræven vist ikke mere …
Er sygehuset i Thisted nu ved at blive pelset igen? Frygten lurer, for Region Nordjylland føler sig tvunget til at lukke for akut kirurgi og fødsler i en periode hen over sommerferien. Forklaringen er sådan set banal – sygehuset mangler kirurgiske læger – men virkningen kan sagtens blive fatal, for trængslerne står nærmest på venteliste for at komme til.
Engang hed det Thisted Sygehus. Så fandt det daværende Viborg Amt i al sin visdom ud af, at det skulle omdøbes til Sygehus Nord – et navneskift med indbyggede nedskæringer, så det snarere var Sygehus Mord. Få år efter, at Thy og Mors blev indlemmet i Region Nordjylland, blev sygehuset i Nykøbing flået og matriklen i Thisted omdøbt til Sygehus Mors-Thy.

sygehusthymors04
Nu er navnet blevet endnu længere ”Regionshospital Nordjylland, Thisted”, fordi sygehuset er lagt sammen med sygehuset i Hjørring. Det ligner begyndelsen til den slags fusioner, som hønen foreslog grisen: ”Kære Øffe, skal vi ikke fusionere, for så kan vi producere æg og bacon?”. En fusion med Hjørring som ægproducent og Thisted som baconleverandør. Den slags fusioner har en kort horisont – i hvert fald for grisen.

sygehusthymors02
Men skal vi finde os i det? Om Thisted Sygehus – som det ikke hedder, men som det er – bliver pelset eller slagtet, er ét fedt. Resultatet er det samme. Så vi må til det igen: Smid krykkerne – og kom op på sengehesten, for nu skal der knofedt til. Det bliver bestemt ikke let. Det bliver ”måske umuligt”, som EU-præsident Donald Tusk siger om Danmarks ønske om en parallelaftale om bl.a. Europol. Men ”måske umuligt” er det samme som ”måske muligt”, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), så i Thy og på Hannæs må vi spytte i næverne.
Ja, det bliver svært, for sygehuset har så mange fakta imod sig:
1) Thy og Mors skrumper, fordi flere flytter fra end til.
2) Behandlinger og operationer bliver stadigt dyrere og avancerede, og det kræver specialister, som skal have mange patienter for at blive endnu dygtigere, så de store sygehuse trækker mere til sig – og endnu ”sjovere” bliver det på supersygehusene.
3) Det er tilsyneladende ikke særligt karrierefremmende eller prestigefyldt at arbejde som læge på de mindre sygehuse.
Det er tilsyneladende ikke god lægelatin, at mindre sygehuse også både kan rumme og give udfordringer til specialister – der var engang, og dengang var der for eksempel en særdeles velrenommeret øjenafdeling i Thisted. Det var bestemt faglighed af karat. Men det lukkede politikerne åbenbart øjnene for …

sygehusthymors11
Den daværende ansvarlige minister, Bertel Haarder (V) så bestemt heller ikke klart nok, da han i sin tid satte en effektiv bremse på tilgangen til lægeuddannelserne. Det var ikke bare en overgang. Det svider stadig.
Så der er nok af fortid at grave i og give skylden. Men det ændrer jo ikke ved det faktum, at det snerper til i Thy. Og det ændrer heller ikke ved det faktum, at det ikke er tilstrækkeligt at skælde ud, navnlig ikke på regionspolitikerne, for nok er de folkevalgte, men reelt er de kun forvaltere af Folketingets politik. Skift hele regionsrådet ud – resultatet bliver det samme.
Hvis vi skal bruge krykkerne som slagvåben – og det skal vi – skal det gå ud over Christiansborg-politikernes rygstykker, men uanset om de så blev ”tævet” til at forstå det, vil det stadig vare lang tid, inden der er lys forude i tunnelen, og selv da bliver vi nødt til at sikre os, at det ikke er lyset fra et modkørende tog.
Nu er jeg en af de få blandt dem, jeg sådan omgås normalt, der ikke er har en kendt diagnose. Det kan sagtens være min egen fejl, fordi jeg har forsømt at komme til læge og få stillet en diagnose. Hav derfor lige den manglende diagnose in mente, for det er måske ikke kun teoretisk, at den kunne have noget med hovedet at gøre.

sygehusthymors09
Men hvorfor kan vi ikke stille krav til de læger, hvis dyre uddannelse samfundet stort set har betalt, som flyvevåbnet i dag stiller krav til de jagerpiloter, hvis dyre uddannelse samfundet stort set har betalt? Når de har fået vinger på, forpligter piloterne sig til at arbejde hos forsvaret i en årrække, før de må søge ud på de civile græsgange.
Hvorfor ikke kræve, at lægerne skal arbejde i f.eks. to eller fire år på et mindre sygehus, når de er færdiguddannede, inden de kan søge ind på de mere prestigefyldte hospitaler? Det kunne endda indgå som en væsentlig brik i deres CV, så det ikke ville blive hverken ment eller opfattet som strafarbejde. Og så kunne det faktisk i nogle tilfælde ende med, at et par læger fandt ud af, at eksempelvis Thy ikke var så værst endda, selv i disse ulvetider.
Naivt? Eller direkte dumt? Jeg mener det – uanset min manglende diagnose …

hpk01sh670

Hans Peter Kragh.

 

klik her for oversigt over alle indlæg