Ikke i min baghave

vindmøller005670

Vindmølle ved Hanstholm Havn

Af Jøgen Sølvkjær – produktchef ved Premier Is, Thisted – 6. september 2017

Som vendelbo synes jeg, på mange områder, rigtig godt om Niels Hausgaard. Jeg må så også tilstå, at det er den tidlige udgave af ham der tiltaler mig mest. Dvs. det han lavede i 70’erne og 80’erne. En af de sange (tekster) jeg synes allerbedst om, er ”Hilsen fra os”. Det er en sang om datidens helt store energi-tunge emne, Atomkraftværker, som kan levere enorme mængder energi, på en billig måde, men med nærmest uoverskuelige konsekvenser, hvis der sker en ulykke. (Dokumenteret på værste vis af bl.a. ulykken i Tjernobyl, april 1986).
I teksten er alle faktisk enige om at det vil være en god ide med med ”antomkraft”. ”Men værke ska leej på Sjællaj, hår vi tentj eller Fyjn hæen i dæej øeste æej. Frit oversat ”men værket skal ligge på Sjælland, har vi tænkt, eller Fyn, henne i den østlige ende”. Den sang og den tekst rammer så godt datidens debat mellem modstandere og tilhængere. Alle kunne se det ville være en god ide – men det skulle ikke ligge i nærheden der hvor man boede.

vindmøller001670

I dag har udviklingen gjort at vi slet ikke diskuterer atomkraft. Næe, vi har udviklet alternative energiformer og heldigvis for det. Oliekrise og faren ved atomkraft har lært os at tænke anderledes. Nu snakker vi jord- og solvarme og vind-energi, primært vindmøller. Og nu er jeg, trods den lange indledning, ved at nærme mig det lokale Thy-islæt.
Når snakken falder på vindmøller og især placeringen af vindmøller, så kommer jeg altså til at tænke på de vise ord fra Hausgaard. Jeg tror ikke der findes ret mange personer i Thy, synes som vindmøller er en dårlig ide. Men i selvsamme debat fremkommer argumenterne også om at de ikke skal være i min baghave, eller ved den mark jeg kører forbi.  I England har ligefrem et udtryk for denne holdning, NIMBY, ”Not In My Back Yard”. Udtrykket er brugt i vindmølledebatten i England, fordi alle kan se fordelene ved at udnytte vinden, men ingen ønsker møllerne opstillet i nærheden af ens eget nær-område.

Det samme fremgår tydeligt at debatten her i Thy. Der er mange der er kloge på hvor de møller skal placeres, bare ikke nærheden af mig! Nej det er meget bedre der eller hint. Senest har der floreret en debat om hav-møllerne ved Hanstholm Havn. Det lyder som en god ide, hvis man ikke lige er surfer – så er det en mindre katestrofe. Dog har både surfere og møller, tidligere nydt godt af vindens fortræffeligheder, men surferene er bange for at nye og større møller ødelægger de god surf-muligheder. En fair pointe.
Men der er også dem der argumenterer for at disse hav-møller, kan bidrage betydeligt til finansieringen af udvidelsen af Hansholm Havn. Også en fair pointe. Hvem bestemmer så? Ja, det gør jo så de politikere vi, som borgere, har valgt til at bestemme. Vi kan så være enige eller uenige i beslutningen, men vi skal huske på at vi dybest set selv er med til beslutte hvad der skal gøres, idet det afgør demokratiet, i form af kommunalvalget, på skønneste vis.

Lotte Lukassen, formand for forældrebestyrelsen i Østerild. Foto: Klaus Madsen

Østerild Skole.

Det samme vil så absolut komme til at gøre sig gældende, hvis der kommer nedlæggelse af skoler/institutioner på dagsordenen. Alle vil sikkert kunne se at vi er nødt til at spare – men det er bare ikke lige vores skole eller institution, der skal lukkes.
Det er derfor særdeles væsentligt at man afgiver sin stemme, for at gøre sin indflydelse gældende til det kommende kommunalvalg d. 21. november. Selvom det for mange måske lyder kedeligt, så husk på at i det øjeblik at din skole er truet af lukning, eller der er tale om placering af vindmøller i din baghave – så er det så visseligt indrettet at har man stemt, så er chancen for at det går i den retning man gerne vil have betydeligt større, end hvis man tænker, det er lige meget.

Har man ikke stemt har man, efter min mening, heller ikke lov til at brokke sig bagefter. Jeg vil slutteligt også bruge et Hausgaard citat fra sangen ”Hvem bestemmer”, ”der er nu en ting der ville være rart at vide, om de fleste er de bedste eller bare de fleste”.  Det er der nok ingen der bliver enige om svare på, men under alle omstændigheder, så bliver det rigtig spændende at se udfaldet og resultatet d. 22. november. Så må vi efterfølgende se om det er de fleste eller de bedste er vinder.

Jørgen Sølvkjær.

Jørgen Sølvkjær.

klik her for oversigt over alle indlæg