31 års kineserier i Torvegade er slut

SHANGHAI: I Torvegade i Thisted skal der ikke længere serveres god kinesisk mad ved bordene i restauranten med de dybrøde vægge. En epoke sluttede 31. december

Af Klaus Madsen – 9. januar 2016

THISTED: 10. juni 1986 fik thyboerne mulighed for at tage på en kulinarisk rejse og spise god kinesisk mad. Restauranten Shanghai åbnede. I de samme lokaler, som i generationer havde været stedet, hvor Thisteds bedsteborgere, i restaurationen på Hotel Royal, satte sig til bords for at spise, blev der serveret en mangfoldighed af retter lavet og serveret som var det på den anden side af kloden.

Det blev hurtigt en stor succes. I mange år var der fuldt hus hver eneste weekend, og også til hverdag kunne man opleve,  at thyboerne samledes om Shanghais borde.
Den karakteristiske suppe, de stegte kinesiske rejer med den sød-sure sovs, and stegt som pekingand, kinesiske ruller og mange andre specialiteter fandt vej til thyboernes maver. Det var da noget helt andet end flæskesteg med sprød svær, rødkål, kartofler og tyk brun sovs.

shanghai40 shanghai38

Shanghai var den første restaurant i Thisted som tilbød mad fra et køkken med udlandsk kok. Året efter, i 1987, åbnede restaurant Roma for enden af Storegade.
Siden er mange flere spisesteder kommet til.

shanghai06 shanghai05

Det var Changxin Fans bror der startede  Shanghai i 1986. Siden 1990 har det været Changxin der har stået i køkkenet. I 1997 forlod Changxins storebror Thisted for at atarte en restauration i Århus.
Changxins kone  Jiafeng Huang kom til Thisted i 1996. Sammen har de drevet restauranten til den lukkede nytårsaftensdag.
Shang Hai har haft åbent alle ugens dage. Det har været lange og hårde 12 timers arbejdsdage for begge. Slæbet i restauranten har giver problemer med armene for dem begge, og Cangxins hvide fingre, med dårligt blodomløb, er resultatet af mange års arbejde i køkkenet med både frosne og brandvarme madvarer.

shanghai11 shanghai15

Det kinesiske par satte en ære i at servere det bedste for gæsterne. Maden skulle være nylavet og dampende varm. Det var også et hygiejnisk problem, at gæsterne selv kunne tage for sig af retterne i buffetten. Derfor stoppede de med at tilbyde buffet. De sidste år har Shanghai tilbudt en syvretters menu. De har også haft et tilbud om at tage en portion med hjem.

shanghai36 shanghai18

Både helbredet og en faldende omsætning har været baggrund for at Changxin Fan og Jiafeng Huang nu er stoppet. Konkurrencen er blevet stor i Thisted, der efterhånden har 35 steder, hvor man kan købe sig et måltid mad.
Danskere har ikke en stærk tradition for at gå ud at spise.
Nedgangen i omsætningen er kommet på trods af mange trofaste gæster.

shanghai22 shanghai24

Familien Fan stammer fra Quang Dong i Kina, tæt på Hong Kong.
Tre børn er født og vokset op i Thisted. Janni på 20, Jackie er 18 og Jessica er 16. De er alle, ifølge deres kinesiske forældre, meget danske. De fik navne som ikke var et problem mellem kammeraterne i skolen. De har været i dagpleje, børnehave, skole og gymnasium.
Janni studerer jura på universitetet i Københav. Jackie og Jessica går i henholdsvis 3g og 1g på gymnasiet.
Det families plan at rejse til København. Her vil børnene uddanne sig og forældrene skaffe sig arbejde – det bliver godt med en arbejdsuge på 37 timer.

shanghai46 shanghai48