Ål i røg og damp

RØGEDE ÅL: Per Blak er sin egen røgemester, han røger ål efter egen opskrift

THISTED: Til en god julefrokost hører røgede ål. Det mener Per Blak, og han røger ål til familiens eget frokostbord i en lille røgeovn hjemme i haven på P.L. Haldsvej.

Røgeovnen i Pers baghave.

Kunsten at røge har han lært sig selv. Hans far, Svend Blak, var et naturmenneske. Han havde en båd, der ofte lå ved den lille landingsplads for enden af Kappelstensvej i Thisted. Per var mange gange med på fjorden for at røgte åleruser. Nu køber han ålene på Skovsted Ålefarm – ålene er fredet i saltvand, og stort set forsvundet fra Limfjorden.

Ål i røgeovnen.

perblak08

9 færdigrøgede ål.

Per salter de rensede ål inden de røges. Han bruger en hjemmelavet saltlage. Til 1 liter vand tilsættes 150 gram salt og 25 gram farin. For hver 100 gram saltes ålene 1 time.
Ålene røges over brændende savsmuld fra bøgetræ. Det er vigtigt, at det er absolut rent bøgesmuld. Harpiks fra nåletræ er ødelæggende. Inden ålene røges skal de tørre. Under hele røgeprocessen er renlighed vigtig.

Røgningen foregår over brændende savsmuld fra bøgetræ.

En tavle hjælper Per med at huske starttidspunkt og temperatur under røgeprocessen.

Den bedste størrelse på ål til røgning er 400 – 500 gram. Temperaturen i røgeovnen skal være 65 – 70 grader. Ålene røges 1 time for hver 100 gram. Per kan bedst lide at spise ålene, når de har overnattet i køleskabet. Så er de klar til at blive skåret i stykker, der passer til et stykke rugbrød, og serveres med æggestand.