Kultur og fællesskab skaber livskvalitet


KULTURPARAPLY:
Da tre thy-kommuner blev til en, var Ole Skovgaard Petersen initiativtager til at forsøge at styrke og samle kulturkræfterne. Kulturelt Samråd blev stiftet for fem år siden, og Ole Skovgaard Petersen blev formand

Af Klaus Madsen – 7. juni 2012

THISTED: Det var lidt på trods, da Ole Skovgaard fik ideen om at samle kulturkræfterne i Thisted Kommune. Han syntes det var nødvendigt at gøre opmærksom på den meget aktive del af kulturlivet, der ikke havde med sport at gøre. Der er behov for et netværk for kulturforeningerne.

Klik på billedet for at høre Ole Skovgaard fortælle

Da Teutonernes Rejse i Snedsted i 1993 lavede deres første forestilling, der hed “Teutonerns Rejse” og var skrevet af Bent Haller, blev Ole Skovgaard involveret. Det blev ikke på scenen han kom til at spille nogen rolle. Det blev i stedet til 10 års arbejde i bestyrelsen for Teutonernes Rejse. For Ole Skovgaard var det imponerende, at det lykkedes at få stort set hele Snedsted til at stå sammen om teaterprojektet. Det blev et af mange flotte eksempler på hvordan god kultur skabes. Værdien og livskvaliteten var tydelig. Det var amatører, der alle havde stor glæde af at være en del af et stykke fælles kultur. Der var stor begejstring.

Skal der ske noget i Thy er man vant til selv at skulle gøre en indsats. Der er tradition for at gøre en indsats i fællesskab, og kulturbrugerne er en vigtig del af kulturen. Kulturtilbudene i Thy er et tilbud om at være aktiv og ikke kun tilbagelænet bruger. Her mødes forventninger ofte med forventninger. At være en del af processen, i for eksempel et egnsteater, er kulturoplevelsen. Tre gange har Kulturelt Samråd lavet kulturmesser, hvor samrådets foreninger har mulighed for at præsentere sig. De to første gange var i Thisted Musikteater. Sidste gang blev messen et samarbejde med De Frivilliges dag. Gågaden og StoreTorv i Thisted fyldtes med boder og optræden. Thisted Kommune har de seneste måneder arbejdet med en kulturplan. I dette arbejde mødes kulturens fagpersoner med foreningernes mange ildsjæle.Ole Skovgaard roser Thisted Kommune for at brede arbejdet ud. Det er vigtigt, at kulturens mange foreninger og aktive mennesker kan arbejde sammen, og styrkes.

Museet er en del af kulturlivet i Thy.

Kunst og udstillinger er en del af kulturlivet i Thy.

Egnsspillene, blandt andet Teutonerne i Snedsted, er en del af kulturlivet i Thy.

Ole Skovgaard er uddannet mekaniker og produktionsingeniør. Han er ikke thybo, og han kom til Thy i 1973, og blev “jordmodermand”. Hans kone, Lone Kofoed, fik arbejde som underviser på gymnasiet i Thisted. Her var hun i 37 år. Ole Skovgaard havde startet selvstændig virksomhed med salg af foldedøre og bygningsartikler. Med kunder over hele landet var det stort set lige meget hvor han boede. De kom fra København, og de havde besluttet sig for at søge til Jylland. Ole Skovgaard husker, hvordan det allerede i starten af 70erne tog næsten en time at køre 23 kilometer frem til arbejdet hos Kampsax, der havde kontorer på Rådhuspladsen.

De er begge glade for Thy, og for at bo her. De har ingen planer om at flytte – hverken efter børnene eller varmen.

Ole Skovgaard Petersen.

Klik på billedet for at se hjemmesiden for Kulturelt Samråd i Thy.