Morten sætter balance og fart på et bræt

PÅ SKATEBOARD: Morten Yde Nielsen tager sammen med tre kammerater fra Hurup til Thisted for at være en del af skateboardkulturen

Af Klaus Madsen – 1. november 2012

THISTED: Musikken er ganske høj for at overdøve den hvislende lyd af små hjul med kuglelejer mod skateboardhallens asfalt og træklædte ramper og forhindringer. Hver tirsdag og torsdag tager Morten Yde Nielsen turen fra Hurup til Thisted, for at være en del af skateboardkulturen i hallen bag Thy-Hallen. Drengenes forældre skiftes til at bringe og hente.


Klik på billedet for at se billeder og høre Morten fortælle

Morten har dyrket skateboardsporten og den særegne kultur i tre år,  siden han var 12 år gammel. Han har spillet fodbold og håndbold i flere år, og han har fået undervisning i guitarspil. Nu bruger han en stor del af fritiden på at køre på skateboard. Den hurtige sport på brættet vandt over de mere konkurrenceprægede sportsgrene. Morten oplevede, at det ikke kun var dommeren på banen der var dømmende. Holdkammeraterne kvitterede hurtigt hvis der blev lavet en fejl.

Morten Yde Nielsen.

 Skaterkulturen passer Morten godt. Det betyder meget, at han her både kan “hænge ud” med ligesindede, og dyrke en god sport på det niveau han ønsker. Som en del af skaterkulturen kan han også være sig selv. Han er ikke en del af et hold, når han vil dyrke sin sport. Miljøet og omgangstonen blandt skaterne er upoleret.

 Man skal ikke tage fejl af skatere med den storskyggede cap, de rigeligt store bukser, og en farvestrålende bomuldstrøje med hætte. Det er krævende at køre med høj fart og finde balancen på et skateboard.
Det er en fejl at forbinde skatermiljøet med dårlige vaner – al for meget cola og al for meget hurtig mad. Seriøse skatere drikker meget mælk. Det er vigtigt for at styrke knoglerne og undgå skader. Styrketræning, for Mortens vedkommende i fitnescenteret “Dit Center” i Hurup, er også nødvendig for at kunne dyrke den krævende sport. Morten har ikke helt undgået skader. Han var så uheldig at blive ramt på næsen af kanten på et skateboard, og han skal senere opereres for at rettet skaden.

Boardet/brættet skiftes efter fire til fem uger. Hjul og kuglelejer  holder lidt længere afhængig af kvaliteten.

Morten med sit skateboard.

Det slider hårdt på materiellet, når der i timevis køres op og ned  over ramperne og forhindringerne i skaterhallen. Hver fjerde eller femte uge skal brættet skiftes, og det koster nemt 500 kroner. “Trucken”, som er akslen hver hjulene monteres, kan holde nogle måneder, Hjulene og hjulenes kuglerejer slides og må ofte skiftes for at køre bedst muligt. Det meste købes på nettet fra butikker i blandt andet Tyskland.
Morten tjener til en del af udgifterne ved at arbejde som fejedreng på Ideal Combi i Hurup. Han får, lige som sine to brødre, der henholdsvis spiller fodbold og “makker i knallerter”, god støtte – også økonomisk fra forældrene.

I Thisted startede skatersporten for en snes år siden i en hal på den nedlagte mælkekondenseringsfabrik på havnen i Thisted. Da fabriksbygningerne i 2006 blev fjernet blev der bygget en skaterhal i forbindelse med Thy-Hallen. Det er Ungdomsskolen, der med Mikkel Gedebjerg som ansat er med til at sikre, at skaterne kan være i et trygt miljø. Morten sætter stor pris på, at der er voksne i hallen. Det skaber tryghed.