Morten og den gode musik ude ved klitten og havet

SID NED: På 150 stole i et af De Sorte Huse i Agger opleves intense og intime koncerter med de bedste kunstnere.

Af Klaus Madsen – 7. oktober 2010

AGGER: Morten Ruby fra Agger gik længe og kikkede på huset, der bare stod og ventede på at blive fyldt med god musik. Huset var og er et af De Sorte Huse i Agger. Morten, der er født og opvokset i Agger, var efter mange år i Fredericia og Herning, flyttet tilbage til Thy med familien – Morten er gift med Lisbeth og de har tre børn. I januar 2008 blev Mortens drøm om musik i huset opfyldt. En søndag aften fyldtes huset med Beatlesmusik. Der kom 60-65 til en god aften med Beat The Meetles.

Klik på billedet for at høre Morten fortælle og se billeder

Det var en opringning til Morten fra et af medlemmerne i Beat The Meetles, der startede en lang række musikarrangementer i Agger. Bandet skulle til Thy for at spille og fortælle om Beatles på flere skoler, og de ville gerne spille i Agger søndag aften inden koncerterne på skolerne. Det skulle Morten arrangere. Han skulle også sørge for en god oplevelse ude ved havet til en flok østdanskere. På en søndag, med vindstyrker der nærmeede sig orkan, bød Morten musikerne velkommen til Agger og Thy. Han havde pralet lidt af, hvordan man i Agger spiste og levede af det, der blev fanget ved fiskeri på havet, og skudt på jagt. Det var en flok forblæste musikere der, efter en tur i klitten sammen med Morten og jagtgeværet, til søndagsaftensmaden fik nyskudte måger.

Morten og Aggers Sorte Huse.

Koncerten i De Sorte Huse blev en fantastisk aften. Musikken og musikglæden overdøvede blæstens rusk. Aftalen var, at Beat The Meetles skulle “spille på døren” – deres honorar var entreindtægten. For Morten blev der startskuddet til en række koncerter med stærke kunstnere. Han var både overrasket og glad over at så mange på en stormfuld søndag fandt vej til De Sorte Huse.

Lyset og havet betyder meget for Morten og hans familie.

Morten tænkte lidt over, hvem han kunne ønske sig til Agger. Hvis han bare kunne plukke fra en hylde med frit valg, skulle det være Allan Olsen. For Morten er Allan Olsen en fantastisk sangskriver. Han skriver og synger stærke tekster. Det var med en lille smule nervøs bæven, Morten tog kontakt til Allan Olsens manager. Det var nu ikke nødvendigt at bæve. Allan Olsen ville meget gerne til Agger. Der blev lavet en aftale og “rygtet” om koncerten gik så hurtigt, at der blev udsolgt. For at tilfredsstille de der havde henvendt sig forgæves, besluttede Morten at forsøge at få Allan Olsen til at spille en ekstra koncert aftenen efter den første – det lykkedes, og det lykkedes også at få billetterne solgt.

Midt på den lille scene.

Kvalitet giver mening for både publikum og kunstner. Der er gode navne og gode oplevelser bag listen over musikalske gæster i Agger. Et lyttende og engageret publikum har grint og grædt til intens musik fra:

 • Steffen Brandt
 • Allan Olsen
 • Viggo Sommer
 • Lars Lilholt
 • Hans Theessink
 • Beat the Meetles
 • Louise Hart
 • A Tribute To Bob Dylan
 • Theessink, Nalle og Møller
 • Jimis – A Tribute To Jimi Hendrix
 • Back In Black
 • Johny Madsens koncert 17. oktober er udsolgt
 • Poul Krebskoncerten 14. november er udsolgt

Agger.

Der er plads til 150 i De Sorte Huse. Det giver en begrænsning. For Morten blev det en udfordring. Han laver koncerter hvor publikum sidder på stole og lytter til musikken og historierne. Billetprisen skal dække honoraret til kunstnerne – musikken og oplevelserne skal ikke finanseres af salget i baren. Der er åbent i baren før koncerten og i pausen. En væsentlig detalje for Morten er, at drikkevarerne serveres i plastikbægre – det forstyrrer når en flaske vælter og triller hen over gulvet. Så brydes intensiteten.

Morten byder velkommen til “Dylankoncerten” i oktober 2008 – en forrygende oplevelse.

Morten annoncerer ikke med koncerterne. Første gang reklamerede han hos købmanden i Agger. Nu sender han også en mail, til de mange der efterhånden er kommet på maillisten. På Facebook er der 340 medlemmer i Mortens gruppe “Koncert på 1. række”. Billetterne sælges efter “først til mølle – princippet”, og det går stærkt. Til en aften med Poul Krebs var billetterne solgt på et kvarter – fire måneder før koncerten. En halv time før en koncert sidder Morten ved bordet indenfor døren og krydser navnene af på listen over solgte billetter. Det er helt enkelt – med god hjælp fra Lisbeth til det praktiske.

Morten Ruby arbejder som driftsleder hos Bach Composite Industri i Hurup.

Link til:
Facebookgruppen “Koncert på 1. række”