Eftertanke og eftertid

Senfølger: I kølvandet på Corona-tiden er Ole Lindskov overbevist om, at livet ikke bliver som det var før. Måske er det sundt nok.

Af Klaus Madsen – 5. december 2020

THISTED: I vinterhaven hjemme hos Ole Lindskov, i en behagelig lænestol, kommer eftertænksomheden. Ole, der er et par år over 70 år gammel, er heldigvis ikke ramt af Corona. Han er derimod ramt af eftertænksomhed. Lidt forsigtig når han frem til, at det måske er sundt nok at blive tvunget til at bremse op. Han synes så, det lyder lidt for gammelklogt.

Klik på pilen for at høre Ole Lindskov fortælle

Det er et dilemma, at leve med begrænsninger og restriktioner, når så forholdsvis få er ramt. Dilemmaet er jo, at det måske kunne være gået meget galt med smitten, hvis der ikke var kommet indgreb og anvisninger på en helt anderledes og ny måde at møde andre mennesker på.
Ole lægger vægt på, og er glad og taknemmelig for, at mange unge har været bange for “os gamle”, som han udtrykker det.

Midt i omsorgen aner Ole en splittelse mellem mennesker, som kan blive svær at hele. På de sociale medier er tonen blevet hård og ubarmhjertig. Der er mennesker, som har brugt Corona til at finde og dyrke konflikter i stedet for at samles om at kæmpe mod sygdommen. Hos nogle mennesker har egoismen desværre fået næring. Ole spørger sig selv: Hvordan hænger det sammen?

Ole synes det er en mærkelig tid. Han er sikker på, at Corona vil ændre resten af hans levetid. Han har haft et langt og godt liv, hvor det uden begrænsning har været muligt at plukke fra alle hylder. Sådan er det ikke længere. I løbet af ganske få måneder har han, og alle han kender, fået nye vaner og nye omgangsformer. Ole er sikker på, at opbremsningen gør, at en tid, hvor alt er frit ikke vender tilbage. Der vil i lang tid være synlige spor efter opbremsningen.

Der har været mange dage med næsten mennesketomme gader i Thisted. Ole frygter for forretningerne og handelslivet. Han har en oplevelse af, at mennesker han møder ikke blot holder afstand, men også næsten er skræmte.
Mundbind er blevet en del af dagligdagen og bybilledet. Det har været noget man så og læste om i reportager om forureninger i tætbefolkede storbyer i Østen. Ikke noget man i Thisted skal bruge for at gå ind på et værtshus eller handle ind i en butik.

Musik har været, og er stadig, en vigtig del af Oles liv. Han har med stor succes også brugt pensionistårene til at rejse rundt for at synge, spille og underholde. Coronaen var som en flaske med slettelak: Stort set alle aftaler blev aflyst. Kalenderen blev ganske blank. Han har kun et par gange taget guitar, mikrofon og forstærker ned fra hylden og ud i bilen for at glæde countryfolket med sange og anekdoter.
Det har ikke slået ham ud. Han er spændt på fremtiden.
Lige nu putter han sig lidt hjemme sammen Åse.
Snart er det årets korteste dag.
Han er sikker på lyset vender tilbage.

Læs og hør om Ole Lindskov – 8. marts 2012