Lillegade og Thisted: En tur i nutid og farver og Lenes erindring i sort/hvid

PIGE I BYEN: Lene hed Vognstoft, da hun for mere end 50 år siden var pige i Thisted, og boede med forældrene i en lejlighed i Lillegade.

Af Klaus Madsen – 19. september 2023

THISTED: – Jeg elsker at komme tilbage. Måske skal jeg flytte tilbage til Thisted. Sådan har Lene, som nu hedder Dahl Graa Jaokobsen, tænkt. Den lidt romantiske forestilling om at flytte tilbage til Thisted blev aldrig aktuel. Nu kan hun sagtens nøjes og glædes over en gåtur i barndomsbyens gader. En biltur fra Aalborg, hvor hun har boet siden 1970, til Thisted tager også kun en god time.

Klik på billedet for at se billeder og høre Lene fortælle undervejs på en tur i Thisteds gader.

Lene boede en tid på Hundborgvej, inden hun og forældrene, Helga og Børge Vognstoft,  flyttede til lejligheden i murermester Hebsgaards ejendom i Lillegade. Derfor står tiden i den midterste del af Thisted tydelig i erindringen. Der kommer et smil, når hun fortæller om, hvordan hun sneg sig til købe en “kradser” i pølsevognen, der hver dag blev kørt til Nytorv fra en baggård i Storegade. En “kradser” var et pølsebrød med sennep, ketchup og rå eller ristede løg. Der var ikke lige råd til en hotdog med pølse. Lene troede ikke hendes mor opdagede det, når hun, på vejen hjem fra købmand, slagter eller bager på Nytorv, besøgte pølsevognen. Lene vidste ikke, hendes mor havde fået øje på et par pigeben under pølsevognens læskærm.

Lene Dahl Graa Jakobsen og Lillegade – 2023.

I 1970 sluttede Lenes tid i Thisted. Hun flyttede til Aalborg. Hendes forældre blev skilt i 1970. Efter realeksamen, i 1969 på Borgerskolen i Thisted, tog Lene et år på handelsskole. Hun var meget interesseret i sprog, og ønskede at blive korrespondent. I realskolen havde hun haft Paul Nedergaard til engelsk. Al undervisning i Nedergaards engelsktimer foregik på engelsk. Det var effektivt, og såede en livslang lyst til at lære sprog. Lene havde ikke råd til korrespondentuddannelsen. Hendes mor var ikke rask, og hun havde altid været hjemmegående. Efter skilsmissen kom hun en tid til at arbejde på Klits Vaskeri på Dragsbækvej. Lene husker morens løn var meget lille.

Lidt sjovt husker Lene, at pladsen omkring Thisted Kirke var meget større end det hun kan opleve nu.

Lejligheden i Lillegade blev rammen om Lens teenageår. Den gang boede veninder og kammerater tæt på. Hun husker også, hvordan der i amtslægeboligen i Skovgade blev spillet jazz. Per, som var yngste søn af amtslæge Leif Folke, havde samlet en flok til et jazzorkester, som øvede i amtslægeboligen. Per blev senere uddannet musiker og var bassist i Aarhus Symfoniorkester. Han døde i 2012.  Lene, som altid har været glad for sang og selv at synge, var dog ikke med i jazzorkestret, men nød at lytte til musikken og rytmerne. Skovgade var ligesom en grænse for Lene. Hun kom ikke meget i Nørregade og heller ikke om vinteren på engen mellem Christiansgave og Nørregade, når en periode med frost samlede Thisteds børn og unge på skøjtebanen. Lenes hjemmebane var Lillegade og torvene, Vestergade op til Borgerskolen og Storegade.

Vestergade, Storegade og Østergade 2023 – Lene og venindens promenaderute i Thisted for et halvt århundrede siden.

Torvene i Thisted synes Lene er blevet meget kønnere. For Lene er snakken om, at alting var meget bedre i gamle dage, ikke rigtig. Hun oplevede den gang  slet ikke det liv, som nu er omkring torvene i Thisted. Store Torv havde også en pølsevogn, og pølsemanden hed Erik. Nu oplever hun torvene, Lilletorv, Nytorv og Store Torv, som hun synes torve skal være. Rum med plads og blomster og vandkunst og Lilletorv og Store Torv fri for parkerede biler.

Store Torv, Lilletorv og Nytorv 2023 – torvene står klart i Lenes erindring.

Far blev kaldt “Mikro-Børge”

At være datter af en far, som var meget aktiv og gennem årene også blev formand for, bland andet Thisted Garden, havde en pris. Lene blev mobbet med sin fars øgenavn. Hun blev kaldt “Mikro-Børges datter”. Som stor pige var det svært, nu har hun bare et træk på skulderen til overs for snakken. Der var thistedboer, som havde det svært med en mand, som helt naturligt tog fat, når idrætsklubben, Thisted Garden og Thisteds navnkundige byfester skulle stables på benene. Når Thisteds fodboldyndlinge søndag eftermiddag rullede sig ud på  opvisningsbanen i Dragsbæk med den fine udsigt over Thisted Bredning, var det mange gange Børge Vognstoft der havde stadionmikrofonen i hånden. Fodbold havde en stor plads i Børge Vogntofts liv. Han havde selv spillet, blev fodbolddommer og var med til, som dommerbedømmer, at uddanne fodbolddommere.

Børge Vognstoft arbejdede i Lenes første år i et renseri, Han blev lagerforvalter på et ægpakkeri og arbejdede som assurandør. Han blev amtskonsulent for De Danske Gymnastik og Ungdomsforeninger. Det blev hans sidste job i Thisted. Mellem arbejde og alle tillidshvervene fandt han tid til at tage særuddannelsen til præst, så han kunne varetage embedet i en valgmenighed. Han forlod Thisted i 1981, for at blive valgmenighedspræst i Mellerup ved Randers Fjord. I 1990 blev han præst i folkekirken ved Hoven, øst for Tarm, i Vestjylland. Han gik på pension som 70-årig i 1998. Børge Vognstoft døde i 1999.

Fagenes Fest 30. juni 1974 på stadion i Dragsbæk. Børge Vognstoft interviewer formand for Arbejdernes Fællesorganisationen i Thisted, Johannes Heegaard. (Foto fra Lokalhistorisk Arkiv, Thisted. Fotograf: Jens Steffensen)
Børge Vognstoft var formand for Thisted  Garden, da han 8. september 1967 gik foran garden ved indmarch til indvielsesfesten i Hanstholm Hallen for Hanstholm Havn. Lene var en af pigerne, som spillede tromme, i gardens tambourkorps, som blev oprettet i midten af 1960erne.