Om lidt er her næsten stille – de store møllevingers susen bliver tilbage

ENDELIG: Når 2022 bliver 2023 forlader Kent Klemmensen Blovsgård i Hjardemål. Efter 14 år viger familieminderne på sandjordsgården endeligt for prøvekørende vindmøller

Af Klaus Madsen – 1. oktober 2022

I stuen

Kent vil holde jul på Blovsgård for sidste gang i 2022. Stuen er det sidste, han rydder inden Blovsgård forlades. Han sidder ved spisebordet med en blank voksdug. Køkkenrullen og salt og peber. Fjernsynets fjernbetjening og blyanter og kuglepenne ordnet i et glaskrus. Julekagen på skærebrættet med den gule kniv venter gæstfrit på at blive budt. Potteplanterne laver lange skygger i den første oktoberdags sene eftermiddagssol. Her sad Kents mor ofte, og her gik snakken om vejret og livet i klitten og skoven. Hun kunne også holde øje med, når der kom en bil på gårdspladsen. Kents mor, Dorthe, hun var døbt Sørine Dorthea, boede i 75 år af sit 93 år lange liv på Øster Blovsgaard. 6. juli 2021 døde Dorthe. Den gode stol for enden af sofabordet blev tom. På sofabordet genblomstrer orkideen, som Kent gav sin mor til mors dag 2021. Kent arvede statens ekspropriation af Blovsgård.

I stalden

I stalden er der alt muligt. Der er også meget af ingenting. Når Kent låser stalddøren op går han ind i en næsten endeløs verden af minder og erindringer. Alt har en historie, og han husker forbandet godt. I klitten kan bare en brise pibe gennem de gamle støvede bygningers sprækker. Det lyder som smertens melodi. Det giver liv til tanker om det umistelige, som alligevel skal mistes. Støvede galvaniserede rør i kostalden, som har været uden køer siden 1969. Her lugter ikke af ko og her er ingen varme. Reb og gammelt seletøj og klatter fra sommerens svaler. Gammelt halm og meget, som ikke kunne smides væk. Gennem det jernstøbte vindue udsigt til en vindmølle. Stille eftertanke i et hjørne af laden.

Udenfor

Kent går ud på gårdspladsen. Den lille terrasse og døren med kattelem. Den dag var vejret for godt til den varme blå arbejdsjakke. På marken står en høvender. Rusten har efterhånden taget magten og på sin helt egen måde skabt en skulptur. Blovsgård ligger endnu med træer, som ikke lyver om klittens stærke vind fra vest. I haven knejser et ahorntræ som Kents farmor bragte med. Han husker ikke årstallet. Mon træet får lov at stå er en tanke, som kommer til.

På kirkegården

Ude i klitten, under perlegruset på kirkegården ved Hjardemål Klit Kirke, er Kents familie begravet. Kent kom aldrig til at kende sin far, som døde 44 år gammel i 1968, da Kent var godt to måneder gammel. Kents søster Connie blev dræbt af en stadig ukendt gerningsmand i 1997. Kents bror Kaj døde blot 12 dage efter morens død i juli 2022.

Forbi

En ny fortælling har overskrevet erindringen. Vindens vejrgris vender trynen mod vest.

 

Læs om og hør Kent Klemmensen  fortælle – 30. august 2012

Kent Klemmensen og moren Dorthe Klemmensen, Ø, Blovsgård, Hjardemål Klit.Klik her for at læse historien om Kent Klemmensen og moren Dorthe Klemmensen på sandjordsgården Blovsgård i Hjardemål Klit – 18. marts 2010