Mad er spændende


KOK:
18-årige Frederik Kaarfast fra Hanstholm er kokkeelev på Stenbjerg Kro.

Af Klaus Madsen – 10. september 2015

STENBJERG: Allerede i 5. klasse vidste Frederik Kaarfast, at han ville være kok. Han fulgte ivrigt med i madprogrammerne, og særligt når brødrene Price tryllede blev Frederik grebet af spændingen ved gryde og pande.

Klik på pilen for at høre Frederik fortælle.

Skole og lektier var ikke lige Frederik. Han syntes bedst om frikvarterene. Efter 9. klasse på Hanstholm Skole, tog Frederik forskelligt arbejde på havnen. Han arbejdede med at sortere fisk, og han havde forskellige rengøringsjob.
På EUC-Nordvest i Thisted blev første del af kokkedrømmen til virkelighed med et 20 ugers kursus. Han skulle derefter finde en læreplads. Det lykkedes ikke i første omgang. derfor startede han i skolepraktik på kokkeskolen i Ålborg. Her var han en del af et hold, der lavede mad til andre uddannelsesinstitutioner i Ålborg.

frederik06

Frederik og “kromutter” Henny Mortensen.

Frederik ville gerne have en læreplads, og derfor tog han rundt til de steder i Thy, hvor der kunne være en mulighed. På Stenbjerg Kro mødte han Henny Mortensen, og de fandt hurtigt ud af, at Frederik skulle være kokelev på kroen. 1. februar 2014 startede han i krokøkkenet. Lidt beskeden siger Frederik, at de på kroen var lidt vilde med ham.
Til maj 2017 er Frederik færdig med sin uddannelse.Forinden skal han på skole i 10 uger i starten af 2016, og 10 uger i starten af 2017.

frederik03 frederik05

For Frederik er det spændende at lave mad. Det er spændende at finde på nye retter og nye måder at tilberede maden på. Han lægger også vægt på, at traditionelle retter skal laves ordentligt og smage godt. Man skal være omhyggelig i et krokøkken.
Derfor er det også en stor tilfredsstillelse, når gæsterne giver udtryk for, at maden er god. Velfortjent ros kan han godt lide. Det giver ligefrem et sus i maven, når gæsterne fortæller, at de godt kan lide maden.

frederik10

Stenbjerg Kro er kendt, for mad der tilberedes helt fra grunden, og gerne af lokale råvarer. Det synes Frederik er spændende, og også udfordrende. Der er spændende at liste ting fra Nationalparken og Thy i noget som “krodansk” som dansk bøf.
Når han skal anrette kroens kendte nationalparkplatte, er kapers til de hjemmelavede sild hjemmesyltede grønne hyldebær i en lage. Salat og rødløg er fra kroens egen have. Til lækre tynde skiver af krondyrkød på serveres en creme med tranbebær samlet på klitheden. Thyboosten, lavet af økologisk mælk fre Thy på Thise Mejeri, runder nationalparkplattens smagsoplevelse af. Fiskefrikadellerne er helt hjemmelavede. Omhyggelig anretter Frederik platterne, så det serveres friskt og indbydende.

frederik12

Der er også spændende at prøve nyt. Inspirationen bliver bare større, når Stenbjerg Kro har stjernekokke på besøg i køkkenet. I flere år har kendte kokke sidst på sommersæsonen været på kroen for at lave spændende retter til arrangementet Smag på Thy.
Så har frederik både lange og travle dage. Det gør ikke noget når man går op i sin uddannelse og sit arbejde. Han suger også gode ideer til sig, og lærer meget. Frederik har ingen planer om at rejse ud når elevtiden er overstået – han overvejer dog at sige ja tak til en invitation fra stjernekokken Mutlu Sevket Yilmaz. Invitationen gælder et besøg på kokkens restaurant i Tyrkiet.

frederik15

Frederik er beskeden, og det er svært at vriste ord om ambitioner ud af ham. Når han så   starter arbejdet i køkkenet, og skrællekniv og gryder og pande sættes i gang, viser han, at her en ung fyr, som under beskedenheden godt ved, hvad han vil. Disciplin er en selvfølgelighed.