En morsingbos stærke fornemmelse for Thy


BILLEDER:
I en bog om Nationalpark Thy har Jens Kristian Kjærgaard gjort fotografisk status over snart 40 års begejstring for naturen

Af Klaus Madsen – 1. december 2011

NØRRE VORUPØR: Mødestedet var et sommerhus i Vorupør på en af de få lyse eftermiddage i november. Mod vest sommerhustage under himlens pastelhvide skyer. Mod øst klithedens efterårsbrune flade med Ålvand, hvor flokke af gæs skrigende trækker hen for overnatte. Mødet var med Jens Kristian Kjærgaard, revisor og naturfotograf. Anledningen var bogen om Nationalpark Thy – med mere end 300 af Jens Kristians billeder. Teksten i bogen er skrevet af naturvejleder Karsten Bjørnskov

Klik på billedet for at se billeder og høre Jens Kristian fortælle

Jens Kristian Kjærgaard er født i Erslev på Mors, og han flyttede som stor dreng til Bjergby. Her bor han stadig. Han er uddannet revisor.
Interessen for naturen begyndte bogstavelig talt i det små. I skolen havde han en lærerinde der kunne give sin egen naturbegejstring videre. Jens Kristian blev optaget af insekterne og deres verden, og særlig dagsommerfugle havde hans store interese. I 1973 mødte 14-årige Jens Kristian et medlem af Biologisk Forening for Nordvestjylland, og han tog med til et møde foreningen. Den første tur med foreningen var en søndagstur til Agger Tange for at se på fugle. Den tur blev afgørende. De trænede fuglekiggere kunne på lang afstand bestemme hvilken fugl de så. Det måtte og ville Jens Kristian lære. På tre år cyklede han 25.000 kilometer for at kigge fugle. Det var ikke altid han fik sovet natten mellem lørdag og søndag. Det er sket, at han efter en fest med vennerne har taget cyklen for at tage fra Bjergby til Agger Tange for at kigge på fugle. I mange har han deltaget i fugletællinger. Nu bruges tiden i naturen næsten kun på fotografering.

Altid på udkig efter naturens mange udtryk.

Det første spejlreflekskamera købte Jens Kristian i 1977. Der var ikke råd til ekstra objektiver. Det blev til mange landskabsbilleder og billeder af sommerfugle, som kameraet og objektivet kunne klare. Det var fotos optaget på diasfilm, og budgettet var tre film om ugen. Det var en stor tilfredsstillelse, da han  kom til at levere billeder til et stort projekt om danske dagsommerfugle.
I 2003 købte Jens Kristian det første digitalkamera. Udgiften til film forsvandt, og det åbnede til en verden af billeder stort set uden begrænsning. Det gjorde det også muligt for perfektionisten at kontrollere billedet når det var taget. Glæden ved at have gjort sig umage med et billeder er stor.
Ofte har han lavet billedet hjemmefra. Han giver sig selv en bunden opgave, og det har været en god måde at arbejde på. Han har dog også oplevet, at det har været en begrænsning.

Trane på klitheden fotograferet af Jens Kristian Kjærgaard.

Jens Kristian Kjærgaards billedfortælling af flugten over havstokken.

Begejstringen for naturen kan godt være svær at mure inde. Jens Kristian bruger billederne til at give begejstringen videre. Han har et godt øje for naturens former og lys. Sammen med stor viden om naturens dyr og planter åbner det muligheder for at give andre del i begejstringen og oplevelserne. Glæden ved at fortælle andre, om det man selv er betaget af, er stor.
Glæden og sporten ved at have set en sjælden fugl bliver ekstra stor, når det lykkes af fange fuglen med kameraet . Den digitale teknik og internettet har gjort det muligt hurtigt at dele oplevelsen og billedet med andre fugleinteresserede.
Efterhånden er Jens Kristian blevet så kendt som naturfotograf, at han også sælger billeder. Han har beholdt sit arbejde som revisor, og han betragter fotoarbejdet som et bierhverv. Han frygter lidt, at fotoarbejdet skal blive et arbejde.

På tur i klitheden.

En stormfuld dag i Vorupør blev starten på bogen med billederne fra Nationalpark Thy. Sammen med Gitte, hans kone, var han taget til havet. Det dramatiske sceneri ville Jens Kristian gerne dele, og snakken faldt på muligheden for at lave en bog med naturbilleder. Gitte opfordrede ham til at gå i gang.
Da Nationalpark Thy i 2008 var en realitet satte det ekstra skub i bogideen. Nationalparken gav en naturlig afgrænsning.
Tidligt i 2011 havde Jens Kristian så meget materiale, at han turde sætte bogprojektet i gang. Han kontaktede naturvejleder Karsten Bjørnskov for at få ham til at skrive teksten til billederne.
Inden deadline for bogen lykkedes det ikke Jens Kristian at få et billede af en grævling, og da han skulle fotografere natteravnen svigtede teknikken. Det var lidt svært at akceptere for en perfektionist.
Nu er bogen kommet. Han har haft det godt med at arbejde med processen.
Det er helt berettiget, at Jens Kristian har svært ved at undertrykke den beskedne jyske stolthed. Natur i særklasse er undertitlen på en bog med billeder i særklasse.
Måske billederne af grævlingen og natteravnen kommer med i et nyt oplag.

Morsingboen Jens Kristian Kjærgaard er betaget af naturen i Thy.

Bogen Nationalpark Thy har sin egen hjemmeside – klik på billedet.

Jens Kristian Kjærgaards hjemmeside – klik på billedet. Her fortæller han blandt andet om udstyret, som han bruger.