Jes slår med stokken på Hanstholm Fiskeauktion

LIVSSTIL: Den anden auktionsmester i 43 år på Hanstholm Fiskeauktion med efternavnet Holm Sørensen hedder Jes – han har et arbejde der er  en livsstil.

Af Klaus Madsen 1. september 2010

HANSTHOLM: Når klokken er kvart i syv om morgenen ringer Jes Holm Sørensen med klokken i auktionshallen. Han byder velkommen til en flok mobiltelefonbevæbnede opkøbere. Auktionen starter, og så gælder det for Jes om, at sikre fiskerne gode priser for fisken. Han opfatter sig som fiskernes mand, og opkøberne skal have tillid til, at de med Jes som auktionsmester, kan købe fisk i god kvalitet til den rigtige pris.

Klik på billedet for at se billeder og høre Jes Holm Sørensen fortælle

Auktionen er startet med et par høje klemt på klokken og et friskt godmorgen.

I 1967 var det kong Frederik den 9., der 8. september, med et enkelt slag på den store messingklokke, markerede indvielsen af Hanstholm Havn. Det var derefter auktionsmester Ib Holm Sørensen, far til Jes, der de næste 26 år brugte klokken til at markere starten på dagens auktion over fisk i Hanstholm.

Jes Holm Sørensen – Hanstholm Fiskeauktion.

Jes var sammen med familien flyttet til Hanstholm i sommeren 1967. De kom fra et kort ophold på Bornholm. Her havde Ib Holm Sørensen i 1966 startet fiskeauktionen i Nexø. Jes er født i 1953 i Thyborøn, hvor Ib Holm Sørensen, der var uddannet på fiskeauktionen i Århus, arbejdede på Thyborøn Fiskeauktion. Ib Holm Sørensen havde fulgt arbejdet for at få bygget havnen i Hanstholm, og han havde en drøm om at blive den første auktionsmester på den nye havn.  Efter opholdet på Bornholm var han klar til at søge bevillingen.

Salget noteres løbende på bærbare computere og en projektor viser  straks prisen på auktionshallens hvide væg.

Opkøber Jørgen Andersen, til venstre, har travlt med mobiltelefonen mens der handles i baggrunden.

På Hanstholm Skole tog Jes realeksamen. Han blev elev på skoleskibet Danmark, tog på sømandsskole og sejlede i tre år for rederiet Mærsk som styrmandsaspirant. I Hanstholm havde han mødt Bente – og hun drømte ikke om, at hendes mand skulle være sømand. I 1974 manglede faren en mand, og fik Jes “et midlertidigt job” på fiskeauktionen. Han har været der siden. I 1993 fik Jes bevilling som auktionsmester. Den første auktion holdt Jes i 1980. Siden 1989 har han holdt stort set alle auktioner. Bevillingssystemet blev ophævet ved en liberalisering i 2000.

En seddel med stregkode fortæller hvem der har fanget fisken, hvor den er fanget og hvilke redskaber der brugt.

Det er en livsstil for Jes at være auktionsmester. Fiskere kender ikke til faste arbejdstider. Det er vejret der styrer arbejdsmængden. Jes møder kvart i fem om morgenen på kontoret. Når han et par timer senere starter auktionen med at ringe med klokken, har han et overblik over fisken der skal sælges – og en fornemmelse af hvor prisniveauet ligger. Han ved også hvor store landingerne har været i andre havne. Opkøberne er udstyret med mobiltelefoner, og de har hele tiden kontakt med deres kontorer. Priserne fra andre fiskeauktioner udveksles flittigt. Når Jes starter med en pris, svares der med små nik eller løftede øjenbryn fra opkøberne. Bliver prisen for høj stopper nikkene og afløses af hovedrysten. Jes skal kende tegnene, og det skal gå hurtigt med budene, når flere hundrede tons fisk på auktionens store dage skal sælges. Han slår et slag med en hvid stok på kassen når det endelige bud er faldet.

Fisk i kassevis.

Hanstholm Fiskeauktion er Danmarks største. Hanstholm ligger godt i forhold til fiskepladserne. Jes fortæller, at der fra fiskepladserne er fem timers længere sejlads til Hirtshals. Det gør, at fiskeren kan fiske fem timer længere og også kan være tilbage på fiskepladsen fem timer før. Det er lykkedes at få mange fremmede kuttere til at lande fisk i Hanstholm. Auktionen har et godt rygte. Priserne er gode i Hanstholm. Auktionen foregår på det Jes kalder “den gode gammeldags måde”. Opkøbere og auktionsmester står omkring fisken. Så er alle helt klar over hvad der skal sælges, og alle kan helt håndgribelig se fiskens kvalitet.

Jes kører auktionen med temperament og glimt i øjet.

Fisk er en enestående vare. I 1996 var Hanstholm først med en auktionshal med køl. På en stor skærm kan alle se, at der er 5 grader i hallen – på en sommermorgen er det koldt. Det er lykkedes at lave et system med en ubrudt kølekæde, fra fisken bliver fanget og pakket i kasser i kutterens kølerum, til den afleveres på en af Hanstholms filetfabrikker eller har taget turen ned gennem Europa og står til salg på en fiskehandlers disk på et marked i Spanien eller Italien. Det er ikke muligt at sælge fisk af dårlig kvalitet. Når fiskerne lander fisk i god kvalitet er det vigtigt at sortering, salg og transport kan bevare fisken frisk og indbydende.

Trucken fra auktionshallen ud i morgensolen.