Et langt ægteskab med det væsentlige for Thy

REDAKTØREN: Hans Peter Kragh er efter 27 år stoppet som Thisted Dagblads redaktør.

Af Klaus Madsen – 20. september 2012

THISTED: Det var et opslag i Jyllandsposten, der fik Hans Peter Kragh til i 1972 at starte på journalisthøjskolen i Århus. Den gang havde “den lokale sprøjte” i Thisted, Thisted Dagblad, ikke høj status hos studenten der, efter afsluttet værnepligt på civilforsvarskasernen på Simons Bakke, havde skaffet sig en tænkepause med et job i Fotomagasinet på Storetorv i Thisted. Tænkepausen blev brugt til at veje en journalistuddannelse op mod et universitetsstudie med litteratur. Journalistuddannelsen vandt.


Klik på billedet for at høre Hans Peter Kragh fortælle

Praktiktiden på Thisted Dagblad blev starten på et godt 40 år langt ægteskab med “sprøjten”. Ægteskabet har kun været afbrudt af en kort seperation, hvor Hans Peter var redaktionschef på Dagbladet i Holstebro. Siden 1985 har han været chefredaktør på Thisted Dagblad.
Som i de fleste ægteskaber har der været tider, hvor samlivet skulle stå op mod stærke udfordringer. De seneste 20 år har Thisted Dagblad gennemlevet dramatiske ejerskifter.

Hans Peter Kraghs sidste redaktionsmøde på Thisted Dagblad 14. september 2012

Oprindelig var avisen en selvstændig arbejdende del af De Bergske Blade, og i familie med en række aviser over hele landet. Sådan var det i de første 100 år af avisens historie. Hans Peters ægteskab med Thisted Dagblad overlevede dramatiske ejerskift. Finansjonglører Klaus Riskjær var en overgang i starten af 1990erne ejer. De Bergske Blade blev efterhånden kun til aviserne i Ringkøbing, Holstebro, Viborg og Thisted. Berlingske blev ejer efter Riskjærs krak. De tre Stiftstidender blev medejere af De Bergske Blade. Berlingske blev ejet af norske Orkla, som solgte til engelske Mecom,. Thisted Dagblads blev en løs brik i et puslespil og overtaget af Nordjyske Medier i oktober 2006.

Ved skrivebordet på redaktørens kontor.

Hans Peter bliver 62 til oktober, og han har valgt fødselsdagen som den endelige deadline for et langt parforhold.
Han kan se tilbage og bruge erfaringerne og oplevelserne fra det lange forhold som en god baggrund for at se frem. Han går på efterløn, og han skal fortsat arbejde lidt for Nordjyske Medier. Der er ikke købt en gyngestol til stuen i huset på Højvang i Thisted.

Hans Peter Kragh.

Skriveriet har været synonym med Hans Peter siden han var en halv snes år gammel. Han skrev digte og lærte at komponere med ord. Der kom også noveller fra hans hånd. Med journalistuddannelsen blev det journalistikkens brug af ord, og journalistikkens rolle i samfundet og demokratiet, der blev drivkraften. Den journalistiske udfordring for Hans Peter har været at skille det væsentlige fra det interessante.

Pause på terrassen med pibe og tobak.

Han har altid været meget bevidst om Thisted Dagblads rolle som en del af det kit der har været med til at holde sammen på Thy.
Nu kan den “gamle redaktør” sidde ved køkkenbordet og fundere over, om kittet stadig kan holde. I takt med at også thyboer har fået opfyldt helt basale og nære behov, er han bekymret for et fællesskab der smuldrer. Mediebilledet er hurtigt og flimrende, og thyboernes følelse af at høre til i Thy er under et stadig større pres. Det er godt at thyboerne kigger længere ud over horisonten. Det er Hans Peters bekymring, at det store udsyn går ud over nærheden og fællesskabet i Thy.

Pennen skal stadig være i brug.

Demokrati i Thy, som er et samarbejde mellem politiske partier i Thy blev startet med Hans Peter som paraplyholder. Hans bekymring for fællesskabet hænger sammen med en bekymring for demokratiet. Der er færre der stiller op til valg, og det mener han er et resultat af at mulighederne for indflydelse også er blevet mindre med de store kommunale enheder.

Sidste dag….

Erfaring og alder giver frihed til at vælge til og vælge fra, og det vil han nyde. Hans Peter lægger ikke skjul på, at han vil savne at være en del af miljøet omkring den spændende daglige proces med at lave en avis. Skriveriet er en stor en del af hverdagen, Han fortæller, hvordan han på en ferietur til Paris var kommet på udflugt uden kuglepen. Om han har følt sig nøgen er uvist, men han måtte købe en ny – som i øvrigt slet ikke blev brugt. Der var ikke noget at notere på den lille blok, han altid har i lommen. Hans Peter er gift med Kirsten. De har to sønner og fem børnebørn.