Kammeraterne siger det er sejt at køre cykelløb

TRÆNINGSFLID: Frederik Bagger træner mindst tre gange om ugen for at blive stærk og god på cyklen

Af Klaus Madsen 1. juli 2010

THISTED: – Jeg kan godt sige til mig selv, at jeg kan køre lidt stærkere og bedre. 13-årige Frederik Bagger fra Thisted fortæller om at køre cykelløb og være flittig til at træne. Det er netop udfordringen i selv at kæmpe, der er drivkraften for Frederik. Han har prøvet at spille fodbold, og det var ikke fodboldsporten der kunne få Frederik til at kæmpe. Kammeraterne i skolen, Frederik starter i 7. klasse på Rolighedsskolen efter sommerferien, synes det er lidt sejt at køre cykelløb.

Klik på billedet for at høre Frederik  fortælle.

I tre år har Frederik dyrket cykelsport. Hans far, Flemming cyklede, og Frederik fik lyst til at prøve kræfter med cykelsporten. Han kørte først med på nogle træningsture i Thy Cykelring. Det viste sig hurtigt at være den rigtige sport for Frederik. For et par år siden fik han licens og begyndte at køre løb. I år kører Frederik cykelløb i U-15 klassen. Her er drengene mellem 13 og 15 år. Frederik er som 13-årig en af de yngste i klassen. Et løb i U-15 klassen er mellem 40 og 45 kilometer langt.

Frederik Bagger.

Frederik kan godt lide konkurrencen og mødet med cykelryttere fra andre dele af Danmark. I cykelsporten oplever han, at man i et løb godt kan hjælpe hinanden, og alligevel kæmpe om at komme først,  når løbet afgøres ved mållinien. Frederik konkurrerer også med sig selv og han cykler og træner for at blive bedre.

Frederik drømmer om at være med når de hårde cykelløb køres.

Udstyret er vigtigt. Frederik ønsker sig en ny racercykel til konfirmationen i foråret 2011. Så kan han måske få ønsket om et sæt gode hjul opfyldt. Han fortæller gerne om, at det er vigtigt, at cyklen er så let som muligt. Cykeltøjet skal også være det rigtige. Cykelbukserne skal være tætsiddende med et godt indlæg indlæg for at undgå siddesår med mange trænings- og løbstimer i sadlen. En svedtrøje gør, at rytteren ikke bliver kolde,  og det vigtigste er cykelhjelmen. Frederik kører ikke en meter uden hjelmen på hovedet.

Når der i fjernsynet, næsten hver dag i tre uger i juli måned, vises cykelløb fra Frankrig, er Frederik klar i sofaen. Han er imponeret over hvor stærkt rytterne kører i spurterne – Frederik fortæller drømmende om, hvor spændende det må være at sidde skulder ved skulder i et spurtende felt for at kæmpe om at få cyklens forhjul først over målstregen.

Frederik Bagger.

Det er stor drøm for Frederik at komme til at cykle på de stejleste stigninger i alperne. Han er slet ikke bange for smerten i benene. Frederik ved godt hvor ondt det gør, når der kommer syre i benenes muskler. – Det må man bare overvinde – det er bare godt når der lykkes. For Frederik skal det være sjovt at cykle og han synes det er godt at holde sig god form. Frederik er også meget bevidst om at træne rigtigt. En cykelrytter kan godt komme til at træne så hårdt, at det går ud over formen.

Eftertænksom pause.

Hver tirsdag og torsdag har Thy Cykelring fællestræning. Ryttere og trænere mødes ved klublokalet i Rosenkrantzgade i Thisted. Træningen omfatter intervaltræning, træning i at køre løb med fælles start og enkeltstartstræning.

Frederiks far, Flemming, kører og træner på motionsplan. Han er også træner for de yngste i Thy Cykelring, der er en af Danmarks mindste cykelklubber med 17-18 aktive. Frederik og hans far træner også  sammen. Det lyder overbevisende når Frederik siger, at han altid vil cykle.

Frederik på vej ….