På eventyr i Thy med løbesko, mountainbike og computer

EVENTYRLIGE LØB: Flemming Søvndal Nielsen, fra Snedsted, har siden 2002 sendt ekstremsportsfolk ud på eventyr i den thylandske natur

Af Klaus Madsen – 25. oktober 2012

SNEDSTED: Thy til lands, til vands og i luften var Flemmings første eventyrlige løb, da han i 2002 sendte en flok ekstreme sportsfolk ud på en barsk og storslået naturoplevelse.
Arrangementet har været en stadig større skuces, og i august 2013 er Thy til lands, til vands og i luften udpeget som adventurracet, der afgør hvilket hold på fire, der sammen er bedst til at cykle, løbe, sejle i kano, klatre og måske løbe på rulleskøjter.


Klik på billedet for at se billeder og høre Flemming fortælle

I 1999 deltog Flemming for første gang i et adventurerace på Sjælland. Desværre måtte holdet, han var med på, udgå på grund af et uheld med kanosejladsen. Da Flemming kom hjem til Snedsted var han overbevist om, at han kunne gøre det bedre end på Sjælland. Efter et lidt langt tilløb lykkedes det i 2002 at lave det første adventurerace i Thy, som han kaldte Thy til lands, til vands og i luften. Det blev en god oplevelse for deltagerne med løb, cykling på mountainbike, kanosejlads og klatring.
Flemming har altid dyrket sport. Han er fra Spjald og spillede fodbold inden han i 1995 som nyuddannet køkkenleder blev ansat på Thylands Ungdomsskole, der nu hedder Thyland Idrætsefterskole. Han var med til at stifte Thy Frilufts- og Klatreklub og er formand for klubben. Han indrømmer dog, at arbejdet med adventuresporten har gjort, at han er en formand for en klatreklub der ikke klatrer så meget. Han underviser et enkelt hold klatreglade unge.

Flemming Søvndal Nielsen

I februar 2011 arrangerede Flemming for første gang Thy Trail Marathon – et marathonløb fra Lodbjerg Fyr, med redningsvejen til Klitmøller. Det var også en halvmarathon, der startede fra landingspladsen i Stenbjerg og en 11 kilometertur fra Bøgestedrende. For sjov havde han og en medarrangør talt om, hvem der skulle køre de få, der en februarsøndag ville melde sig til strabadserne gennem vand, klitter og tungt strandsand. Det endte med, at der skulle to turistbusser til at klare transporten. Det blev så stor en sukces, at de måtte stoppe tilmedlingen for at være sikker på at klare arrangementsopgaven. Til løbet 23. februar 2013 er der et loft på 500 deltagere, og tog kun ni dage før loftet var nået. Mange står venteliste.
I oktober løb Thy Challange for første gang. Fra Bulbjerg til Svankjær skulle deltagerne i hold på to cykle og løbe. Udfodringen og oplevelsen var, at deltagerne skulle tage den godt 120 kilometer lange tur som et orienteringsløb.

En stor del af Flemmings liv er løbesko…

…mountainbike…

… og mange timer ved computeren.

Flemming lægger selv ruterne. Han bruger mange timer på at løbe og cykle og holde styr på tilmeldingerne til løbene. Han fortæller, at det bliver til et liv med løbesko, mountainbike og computer. Lønnen er vellykkede arrangementer og en god oplevelse af trætte, glade og tilfredse deltagere.

Tilrettelæggelse af løbene og udvælgelse af ruter kræver mange timer på cyklen i Nationalpark Thys skønne natur.

Det er et mål for Flemming, at bruge, vise og bevare Thys og Nationalpark Thys storslåede natur. Det lykkes. Deltagerne til løbene kommer fra hele Danmark. Det er også, ikke bare et mål, men også et krav, at det eneste deltagerne efterlader, når løbsdagen er slut er deres fodspor. Det er også en stor glæde at være med til at arangere løb hvor elite og bredde stiller sammen til start. For mange er naturoplevelsen lige så vigtig, som stopurets tal når løbet er slut.

Hjemmesiden for Thyrace er blevet godt kendt af ekstremsportsfolket. (klik på billedet for at komme til thyrace.dk)t