Finns billeder af Thy

TÅLMODIG: Finn Hyldgård venter gerne tålmodigt på det rigtige lys. Han er betaget af morgenens og aftenens lys over Thy.

Af Klaus Madsen – 7. november 2016

THISTED: Når smerterne i Finn Hyldgaards ryg bliver for slemme tager han kameraet med på tur. I stedet for at ligge i sengen og have svært ved at falde i søvn for smerter, går han lange ture. Han holder meget af at se og fotografere, når lyset varsler en ny dag. Det er blevet til mange billeder af nattens og morgenens gryende lys. Det er også blevet til billeder af forandringen af Thisteds gader og bygninger.

Finn er født i 1958 i Thisted. Da hans forældre blev gift, var hans mor den første grønlandske kvinde, der blev gift i Thisted Kirke.
Han gik på Thingstrup skole det første år. I 2. klasse flyttede han med forældrene til Grønland og gik i en danskerklasse i Jacobshavn. I starten af 70erne var det stadig et ønske, at børnene skulle have dansk som hovedsprog. Derfor kan Finn ikke så meget af det grønlandske sprog, som han kunne ønske.  Han vendte tilbage til Thisted og Thingstrup Skole i 7. klasse, og boede hos bedsteforældrene mens han gjorde folkeskolen færdig.

finn12

Når Finn går sine lange ture har han altid et kamera med. Han kigger, spotter, fotograferer og oplever naturen. Han tager ikke billeder af alt det han kommer forbi.
Lysten og evnen til at være i naturen blev grundlagt på Grønland i Jacobshavn. Tålmodighed belønnes ofte med gode billeder, og tålmodighed er en del af det han har taget med fra Grønland til Danmark og Thy. Finn har siddet i Diskobugten og ventet i mange timer på, at isen fra indlandsisens bræ skulle knække og falde i vandet. Det skete. Desværre opdagede han, at han kunne havde fem billeder tilbage på filmrullen.

finn03 finn02

Interessen for fotografi og billeder har Finn fra sin far, der altid har haft både et godt kamera og en smalfilmoptager.
Det første kamera købte Finn da han var 12 år. Han har stadig det gamle Instamatic-plastikkamera fra Kodak. Den gang tænkte han nøje over hvilke billeder han skulle tage. Han skulle selv betale for film og fremkaldelse. Kodakkameraet fulgte med, og billederne fortalte om mange oplevelser. Nutidens digitale teknik har gjort det billigt at fotografere.

finn16

Jacobshavn har en særlig plads i Finns hjerte. Her har jagt og fisketure i den storslåede natur lært ham glæden ved frihed. Glæden ved lyset, der om sommeren på Grønland aldrig går væk og helt mangler i nogle vintermåneder, tager han med, når han går ture i naturen i Thy. Det har givet både god motion og gode oplevelser med kameraet på stier og veje i plantager og klitter.

finn26

På natteturene i Thy oplever Finn nattens lys. Han iagttager ofte natskyer, som ligger i 83 kilometers højde.
Månens faser følger han nøje. I en almanak kan han se nøjagtig, hvornår der for eksempel er blodmåne. Han kan lægge favoritpositionen ved Eshøj ind i almanakken, så han ikke forgæves står klar med kameraet.
Finn er et aktivt medlem af fotogruppen på Facebook omkring Nationalpark Thy

finn21

Finn er udlært kleinsmed. Han har arbejdet som rejsemontør for blandt andet Cimbria i Thisted. Han har arbejdet i Norge med montage af anlæg til fiskefodder. For et firma i Lystrup ved Århus arbejdede han med opgaver på rederiet J Lauritzens skibe. Arbejdet foregik, mens skibene var i søen. Finn husker en stormfuld juleaften i Biscayen med kurs mod Sydamerika.
Han har arbejdet i Tyskland, Finland og på Bermuda.
De sidste 13 år har Finn boet i Thisted og arbejdet i perioder i Norge.
I 2013 kom han ud for to faldulykker, som gav stærke smerter. Han blev behandlet for skader i ryggen uden smerterne forsvandt. Det har vist sig, at hans hofte blev slået skæv ved ulykkerne. Behandling, som er rettet mod hoften, går godt.