Vandfarvebilleder fra en skurvogn i Hinding

TRE-ÅRS PROJEKT: 21. april 2008 til 21. april 2009 malede Erland Knudssøn Madsen 285 vandfarvebilleder i en skurvogn. I 2009 blev billederne fundet frem og vurderet. i 2010 og 2011 er billederne udstillet fire steder. Fjerde udstilling er i år på Museet i Thisted fra 7. maj til 12. juni

Af Klaus Madsen – 7. april 2011

HINDING: Det er en martsdag, hvor solen sender sine skarpe stråler gennem bøgetræernes nøgne grene i Helga og Erlands have i Hinding. Tæt i læ under klitplantagens høje nåletræer. Fra ateliet, hvor kunstneren Erland Knudssøn Madsen mestrer form og farver, går turen, i den lidt kølige vind, på en sti i haven, som Erlands kone Helga Kusk omhyggelig passer, til skurvognen i et hjørne af den godt 4000 kvadratmeter store grund.

Klik på billedet for at se billeder fra Hinding, udstillingen af vandfarvebillederne i Vrå, og høre Erland fortælle ved åbningen af udstillingen i Vrå Kunstbygning

 

På sydsiden af stien står slanke opstammede bøgetræer. Vinden hvisler let i de brune visne blade. På nordsiden er der helt åbent gennem en meterhøj tjørnehæk. Går man turen i maj vil bøgebladene være lådne og sart grønne – tjørnehækkens nygrønne blade vil lukke for udsynet mod nord og gøre stien til en smal korridor. Hver dag i året vil turen på stien fra ateliet til skurvognen have sit eget lys og give sin helt egen oplevelse. Erland har hver dag i et år, fra 21. april 2008 til 21. april 2009, taget indtrykkene med til skurvognen, vandfarverne og et blankt stykke papir.

Erland Knudssøn Madsen.

Vandfarvebillederne blev lavet ved bordet i skurvognens lille rum.

Vandfarvebilleder.

Erland skriver om vandfarvebillederne der fra 5. februar til 6. marts var udstillingen “Impulse” på Kunstbygningen i Vrå:

“I 2008 købte vi en skurvogn fra Stenbjerg Klitplantage, jeg ville lave en serie billeder med vandfarve, og jeg ville arbejde et nyt sted. Skurvognen blev stillet op længst væk på vores grund. Jeg skulle hver dag fra 21. april i et et år frem gå derned og arbejde med mindst eet billede, jeg havde tre papirstørrelser at vælge imellem og jeg måtte kun se billedet indtil jeg var færdig med det næste. Herefter blev de dateret, nummereret og arkiveret.

 

 

21. april 2009 havde jeg lavet 285. I maj 2009 blev alle pakket ud og anbragt på gulvet i et atelier på Statens Værkstsder for Kunst og Håndværk. Vi var tre til stede: Lis Clausen (Clausens Kunsthandel), Helga (min kone) og jeg selv. Vi lavede groft sagt to bunker med 175 i og en med 110.De første var i orden, sidste bunke skulle der kigges nærmere på. Frem til 21. april 2010 arbejdede jeg så kontinuerligt med materialet og 139 ved blev at være uændrede, 42 blev lagt sammen til par (et begreb jeg ikke kendte før jeg pludselig stod med nogle stykker, som gav hianden mere ende de nok havde hver hver især) altså 2 stk., nogle af disse samt 10 enkeltbilledet er der arbejdet videre på undervejs.”

Første og sidste billede i serien…………

……. fik Erlands kone Helga på deres bryllupdag i 2008 og 2009.

Vandfarvebilledprojektet i skurvognen begyndte og sluttede på Helga og Erlands bryllupsdag 22. april.  – det første og sidste billede i serien er Erlands bryllupsdagsgave til Helga.Vandfarvebillederne har været udstillet i Clausens Kunsthandel i København, hos Viborg Kunstforening på Viborg Stiftsmuseum, Kunstbygningen i Vrå og fra 7. maj til 12. juni på Thisted Museum.

 

 

 

 

Skurvognen, i et hjørne af haven i Hinding, kommer fra Stenbjerg Klitplantage.