Erik solgte først stearinlys fra en cykelanhænger

AUTOLAKERER: Erik Christensen blev autolakerer, og han  begyndte som selvstændig længe før han gik ud af 9. klasse på Sjørring Skole, og han startede med at sælge hjemmelavede stearinlys fra en cykelanhænger

Af Klaus Madsen – 31. marts 2010

THISTED: Han begyndte som selvstændig allerede inden han forlod 9. klasse på Sjørring Skole. Autolakerer Erik Christensen, Sperring Autolak, har som 40-årig mere end 25 års erfaring som selvstændig. Tiden i skolen syntes han ikke var den bedste. Erik husker han næsten hver dag var sat udenfor – han lavede vist lidt for meget ballade. Det var svært for ham at finde sig til rette i skolen – Erik fortæller ærligt, at han vist lavede alt andet end det han skulle.


Klik på billedet for at se og høre Erik Christensen.

Alligevel var det i skolen han fandt ud af, at det var sjovt at smelte stearin og lave nye stearinlys. Hjemme hos forældrene på det lille landbrug på Trinvej i Sperring begyndte Erik at lave stearinlys. Han fandt ud af at købe voks til nye lys. De første hjemmelavede lys blev vist foræret væk. Hurtigt fandt Erik dog ud af, at der også var lidt forretning i stearinlys. Han byggede en cykelanhænger og kørte rundt i omegnen og solgte lysene. De sidste uger før jul var efterspørgslen så stor, at det var svært at få tid til at gå i skole. Erik var kun 12-13 år da han begyndte forretningen med stearinlys. Erik er vokset på ejendommen på Trinvej i Sperring som den mellemste af tre søskende. Han har storesøster Else og lillebror Egon. Faren Henning Christensen, der netop er fyldt 75, bor sammen med Erik i huset ved værkstedet på Hundborgvej i Thisted. Moren, Grethe, mistede familien i 1989. Hun blev kun 48 år.

Mens Erik gik i skole arbejdede han også hos cykelhandleren i Hundborg. 8. klasse tog han i Thisted og 9. klasse i p-klassen, en specialklasse på Sjørring Skole for elever der havde et lidt anstrengt forhold til normal skolegang, Hjemme på ejendommen på Trinvej begyndte Erik at arbejde med sprøjtelakering. Han husker en af de første opgaver var maling af budknallerter. Det var en Puch, som cykelhandler Spanggård fra Hanstholm byggede og solgte til mange håndværkere på Hanstholm Havn. Erik var bare 15 år. Erik lærte, at skulle han nå noget skulle han gøre det selv, så han lærte at klare sig selv.

Erik Christensen på kontoret.

Det var meningen, at Erik skulle i lære som tømrer. Han arbejdede tre måneder hos en tømmermester og fandt ud af, at det ikke var sagen . Erik kunne ikke tåle at arbejde med isoleringsmaterialer af glasuld. På Autohuset i Thisted fik han derefter arbejde som vaskedreng,  og i nogle måneder arbejdede Erik på slagteriet.

På Trinvej i Sperring fik Erik mere arbejde med at male. Han købte en del af materialerne hos Thisted Autolak, og en dag spurgte de i firmaet om ikke han ville i lære, så han kunne lære faget og lære at lave kvalitetsarbejde. Som 18-årig kom Erik i lære hos Thisted Autolak.

Air Greenlands helikopter lander i august 2009 på forpladsen ved værkstedet på Hundborgvej i Thisted.

 

I maskinhuset på Trinvej fortsatte Erik med at male. Maling til sprøjtelakering og de opløsningsvæsker der bruges er brandfarlige, og i 1991 brændte malerværkstedet. Det blev bygget op igen, men miljømyndighederne havde med branden fået øje på virksomheden og den manglende miljøgodkendelse. Erik fik i 1993 simpelthen påbud om at stoppe på Trinvej i Sperring. Han fik en frist til at afvikle værkstedet i Sperring og finde et nyt sted.
I 1994 købte Erik det gamle Mercedesværksted lige udenfor bygrænsen på Hundborgvej i Thisted. Autoværkstedet blev indrettet til autolak, og Erik fik efterhånden oparbejdet en god forretning. I februar 2004 ramte en ny brand Erik og hans værksted. Branden raserede bygningerne totalt, og da branden var slukket stod kun nogle ubrugelige mure og nogle stålspær der som blød lakrids lå bøjet ind over ruinen. Erik havde mistet alt ved branden. Det tog 11 måneder inden han i januar 2005 kunne tage et helt nyt og moderne værksted i brug.

Helikopter fra Air Greenland foran værkstedet på Hundborgvej i Thisted.

Efter branden i 2004 kunne Erik ikke tage malearbejde ind – han havde ikke noget værksted. Alligevel blev den ufrivillige pause til et både sjovt og positivt bekendtskab. Erik blev kontaktet af Grønlandsfly, nu Air Greenland, der gennem kontakter på Thisted Lufthavn havde erfaret, at han ikke havde noget at lave. På Grønland skulle et fly males og Erik tog til Grønland for at klare opgaven. Det har udviklet sig, og så sent i eftersommeren 2009 landede en helikopter fra Air Greenland på pladsen foran værkstedshallen på Hundborgvej. Helikopteren blev renset fuldstændigt for maling og malet i gen. Eriks malerværksted er nu godkendt til det omhyggelige arbejde med at male et fly. Der er blandt andet strenge regler for hvor tykt et lag maling på fly må have.

Erik Christensen.

Erik var kun 20 år, da han for alvor skulle i gang som selvstændig. Han husker det var meget svært for en 20-årig at få gode aftaler med pengeinstitutterne. – De ville jo have en mand med lang erfaring og al den energi som en 20-årig kunne lægge for dagen. Det var jo uforenelige størrelser. For Erik er det gået godt. På et tidspunkt har han haft en halv snes mand i arbejde, alene fem uddannede svende var ansat. I disse måneder er der lidt langt mellem opgaverne. Erik er eneste svend, og han har tre lærlinge.

Optimismen fejler alligevel ikke noget. Erik tror på fremtiden. Han har jo altid arbejdet og arbejdet meget. Han er thybo og for Erik er en thybo det samme som stabil og utrættelig arbejdskraft. Thyboer møder til tiden – og de går først hjem, når de er færdige, som Erik udtrykker det.