“Siddende Kvinde” i Thisted og på Louisiana

_DSF3280

Af Klaus Madsen

På en sommertur til Kunstmuseet Louisiana fik jeg, i en af museets mange mellemgange, udenfor glasset på en bund af dybt grønne vedbendblade, øje på Svend Wigh Hansens frodige bronceskulptur “Siddende Kvinde” – så var jeg pludselig, der på kanten af Øresund, hjemme i Thisted.

Tankerne gik tilbage til en kold vintersøndag i februar 1969. Foran Thisted Bibliotek stod den gang to af Svend Wigh Hansens skulpturer. “Siddende Kvinde” og “Moder Jord”. Skulpturerne gav anledning til en indigneret debat helt ind i Thisted Byråd. “Moder Jord” var  lidt for frodig for borgerskabet i Thisted. Det var også en tid, hvor ungdomsoprør, selv i Thy, og frimodighed i vækst, bar ved til debatbålet. Cementskulpturen foran biblioteket var “for meget”.

“Siddende Kvinde” står stadig foran biblioteket. “Moder Jord”, der blev skabt af Svend Wigh Hansen i 1953, og allerede i 1954 skabte  røre, da borgmesteren i Århus forlangte “Moder Jord” fjernet fra pladsen foran rådhuset i Smilets By. Den frodige cementskulptur var for meget for byens førstemand. “Moder Jord” kom til Herning. Aage og Bitten Damgaard tog godt i mod “Moder Jord”.

Fortællingen om skulpturerne har journalist Flemming Skippere glimrende skrevet i publikationen “Kunstværk på biblioteket”

pjecehenvisning670Klik på billedet for at læse om kunst på Thisted Bibliotek

 

Klik på billederne fra Louisiana og Thisted Bibliotek 2016 og billeder fra februar 1969