I Vorupør kender de redningsmanden Jens

REDNINGSMAND: Jens Baltesen har i 40 år været redningsmand i Nørre Vorupør

Af Klaus Madsen – 4. marts 2010

VORUPØR: De kender ham i Vorupør – Jens Baltesen – redningsmand og opsynsmand ved redningsstationen, der ligger ved landingspladsen. 1. marts 1970 blev den 30-årige fisker Jens Baltesen ansat ved redningsvæsenet. Det var 4. generation fra familien Baltesen der fik plads på redningsbåden fra Nørre Vorupør. Hurtigt blev Jens, af de andre redningsmænd, valgt som 2. bådfører – hans far var redningsstationens bådfører. Jens var lidt stolt over at blive valgt.

Klik på billedet for at se og høre Jens Baltesen fortælle.

For Jens har livet været havet, og det var naturligt, og også en ære at blive redningsmand. Han begyndte at fiske som 15-årig i 1955 og stoppede med fiskeriet i 1998. Ryggen havde efterhånden svært ved at klare det hårde, våde og ofte kolde arbejde på fiskerbåden. Et tilbud om at arbejde i Fiskerkompagniets pakhus var han ikke helt sikker på ryggen kunne holde til. Det blev dog til fire år i Fiskerkompagniet inden han i 2002 gik på efterløn.

Siden 1998 har Jens været det man i Vorupør kalder opsynsmand ved redningsstationen. På Farvandsvæsenets kontorer i København har Jens titel som “stationsleder”.
Jens vil altid gerne med ud at sejle når der bliver kaldt på redningsbåden – det han han altid haft stor lyst til.

Som bådfører har Jens haft plads i styrehuset på redningsbåden. Den tur han husker bedst er dog fra før han blev ansat ved “redningsværket”. Jens var taget med redningsbåden ud for at lægge klar ved molen da Vorupørs både skulle lande i en kuling der i løbet af dagen havde rejst havet. Jens stod på dækket ved styrehuset. Pludselig råbte en af af redningsmændene at ” der kom broed”- en kæmpe brækkende bølge var på vej ind over redningsbåden. Bådføreren fik rettet redningsbåden op. Da det hele var overstået fandt Jens sig selv liggende på redningsbådens dæk ved siden af styrehuset – han var ikke skyllet ud i havet, og han husker ikke sekunderne da redningsbåden var midt i infernoet af vand.

MRB 31 – Motorredningsbåd 31 – Nr. Vorupør.

Der har været dramatiske dage. Jens husker en sommerdag i 70erne, hvor der tre gange var bud efter redningsbåden og redningsmændene. Alle tre gange druknede en tysk turist.
En nytårsdags aften for knap 30 år siden blev redningsmænd og båd alarmeret. Det blæste tæt på storm. Jens husker det var svært at stå oprejst mod vinden.  Alligevel var nogle tyske turister gået ud på molen i Vorupør. En ung kvinde blev skyllet ned mellem stenene og hendes kæreste ville redde hende. Det kostede dem begge livet. Kvinden er aldrig fundet – hendes trøje blev fundet på stranden nord for Vorupør. Kærestens lig blev fundet i Jammerbugt. En af de gode oplevelser var redningen for et par år siden af en tysk sejler der overlevede 28 timer i havet. Han var forlist med en sejlbåd, der drev ind på stranden syd for Lyngby.

Redningsaktionerne har de seneste år ændret karakter. Nu er det ofte turister og surfere der får problemer, når de ikke har respekt for havets kæmpekræfter. Tidligere var det kystbådene der nød godt af trygheden ved redningsbåden. Den sidste kystbåd i Vorupør lagde op ved årskiftet 2009-2010. Fiskeriets stærke regulering har fjernet mange kuttere. I Vorupør er der de seneste år kommet mange små både. Den store redningsbåd MRB 31 – Nørre Vorupør kom som nybygning til Vorupør i 1964. Til de kystnære redningsopgaver har redningsstationen i Vorupør en mindre og meget lettere båd der meget hurtigt kan komme frem. I foråret 2010 skal Vorupør redningsstation tage en ny let redningsbåd i brug.

Jens har med 40 års ansættelse ført en stolt tradition videre. Han er den “Baltesen” der har været længst ved redningsvæsenet. Hans far Kr. Baltesen var ansat fra 1940 til 1976. Bedstefaren, Jens Kr. Baltesen var redningsmand fra 1916 til 1951. Oldefar Chr. Balsen Jensen var redningsmand fra 1882 til han i 1907 døde som 52-årig.  Han nåede at redde 222.  Og på moren Johanne Baltesens side har der været tradition for redningsmænd. Hendes far Anders Eriksen var redningsmand fra 1920 til 1941.

Jens Baltesen.

Jens Baltesen vil stoppe ved redningsvæsenet med udgangen af maj 2010. Så er han fyldt 70.