Gode grise og en god kop kaffe


HANDELSMAND:
Carsten Baadsgaard fra Hillerslev har handlet med dyr siden han var 10 år gammel. Nu er han 68 og har ikke planer om at stoppe.

Af Klaus Madsen – 8. maj 2014

HILLERSLEV: For en halv snes år siden var Carsten Baadsgaard helt sikker på, at han ville stoppe som handelsmand, når han fyldte 60. Han er nu 68, og flere gange om ugen starter han den 16 år gamle Mercedes-lastbil for at hente og levere grise. Tidsfristen er overskredet og han har ikke en ny. Han bliver ved så længe “nogen vil ha´ mig”.

Klik på pilen for at se billeder og høre Carsten Baadsgaard fortælle.

Det begyndte tidligt. Carstens første fortjeneste var 7 kroner. Han havde om formiddagen købt en kanin til 3 kroner, og solgte den samme eftermiddag for 10. For en knægt på 10 år var det en god fortjeneste. Det var også starten på et helt liv med køb og salg af dyr.
Kaninen blev købt lidt på trods. Carstens far mente nu nok, at duer og dværghøns på statsbruget i Skovsted var nok. Det mente Carsten ikke. I Hillerslev var det blevet moderne at have kaniner. Da han en formiddag var med faren i Hillerslev Brugsforening, købte han, uden faren vidste det, kaninen af brugsens lærling. Carsten fik også lærlingen til at fortælle faren, at kaninen var købt, og når Carsten havde købt kaninen, skulle han også have den med hjem. Carstens far var lidt knotten på vejen hjem fra Hillerslev til Skovsted.
I Skovsted var det endnu ikke blevet moderne med kaniner, og da Carsten mødte i skolen om eftermiddagen, og fortalte om nyerhvervelsen, var kaninen hurtig solgt. Carsten tjente 7 kroner, og der kom kaniner til Skovsted.

carsten01

Carsten Baadsgaard.

Kaninhandlen gav blod på tanden. Carsten begyndte at opkøbe duer. Bag på cyklen havde en kasse, hvor duerne blev anbragt i to etager. Hver tirsdag, på vej til skole,  satte han kassen med duerne ved købmanden i Skovsted. Her blev duerne hentet af en bil fra fjerkræslagteriet i Brovst. Han handlede også med grise og kalve. Da han blev konfirmeret gjorde et ophold på en ungdomsskole i Åbybro, at forretningen blev sat lidt på pause.

carsten08

Carsten gemmer sig lidt bag døren for at få grisene til at gå stille og rolig op i lastbilen.

Carsten kom også på på landbrugsskole. Det var meningen han skulle være landmand.
Faren havde, for at styrke økonomien på det lille statsbrug, handlet, og Carsten havde lyst til at handle. Derfor blev det naturligt at Carsten, da moren blev syg, hjalp faren, og i mange år arbejdede de sammen. Carsten blev handelsmand. Han blev momsregistreret i 1970.  Faren døde i 1985, og siden har Carsten være ene om forretningen.
I en periode havde han to biler og en hjælper. Det fandt han ud af ikke kunne betale sig.

carsten07

Klar til et nyt læs grise.

carsten13

Mange timer på landevejen med grise på ladet.

Tidligere opkøbte Carsten slagtedyr, som han solgte på marked. Han handlede lidt med kreaturer i nogle år.
De sidste mange år har det været en forretning med formidling af grise. Landmænd bestiller torvegrise hos Carsten. Han køber hos faste leverandører, henter grisene og leverer hos landmanden, som bestilte.
Hver tirsdag leverer han søer til slagteriet i Naur ved Holstebro. Søerne sælger han til et tysk firma, som får slagtet i Naur.

carsten20

Det er blevet til mange hyggelige stunder ved veldækkede solide kaffeborde.

Kravene til transport og handel med dyr er skærpet meget. Carsten oplever ofte, at politi fødevarestyrelsen står klar, når han kommer til slagteriet i Naur. Der gives store bøder for selv den mindste forseelse. For at transportere dyr kræves autorisation.

carsten24

Carsten lemper søer ind i lastbilen. Søerne leveres på slagteriet i Naur, som lønslagter for et tysk firma.

Mange kopper kaffe er drukket, når Carsten har købt eller solgt dyr på gårdene. Et nej tak til en kop kaffe ved et velforsynet kaffebord har ikke været velkomment. Ofte har det været landmanden, der ordene det med dyrene, og konen der stod for pengene og kaffebordet.
En gang var det kontanter, så blev det check, og nu ordnes det meste over computerens homebank.

Som helt ung var Carsten på ungdomsskole, og opholdet på ungdomsskolen har haft stor betydning. Skolen var på Grundtvig-Koldsk grundlag, og højskolesangbogen og dens sange har siden været en vigtig del af Carstens liv.
Carsten er gift med Elvine. De har tor børn, Christian og Else.

carsten06