Dyr, tropefugle og akvariefisk fra Bedsted


DYREHANDLER:
Arnfred Madsen fik lov til at få et marsvin da han var ni år. Siden har handel med dyr været hverdag

Af Klaus Madsen – 18. august 2011

BEDSTED: I en af de yderste ejendomme på Vestervigvej i Bedsted bor 47-årige Arnfred Madsen med sin familie i stuehuset, og hundredvis af forskellige fugle, fisk og dyr i bygningernerne og på grunden bag stuehuset. Arnfred er, som der står på visitkortet: Fugle og Dyrehandler.


Klik på billedet for at se billeder og høre Arnfred fortælle

De sidste 15-16 år har Arnfred været dyrehandler på fuld tid. Forinden var han “kun” dyrehandler i den fritid jobbet på HUMA i Hurup levnede. Da han, i forbindelse med produktionsomlægninger, efer 11 år ansættelse blev fyret, tog han skridtet og blev fuldtids dyrehandler. Det har han aldrig fortrudt.
Han var kun 19, da han købte ejendommen i Bedsted. Der skulle være plads til dyrene.
Arnfred husker, at der i stalden var syv-otte slagterisvin og to røde køer, som blev håndmalket.
Nu er stuehus og stald renoveret. I stalden er der bure til fugle, dyr og krybdyr. Der er et rum, som er opvarmet til 25 grader, til akvarier med tropefisk. Hvor slagtesvinene gik står nu stakkevis af sække med dyrefoder.
Bag den oprindelige stald er der bygget huse med voliere. Her kan man møde eksotiske fugle fra alverden i alverdens farver. Fuglene er alle opdrættet. Efter fugleinfluenzaen er ikke længere tilladt at importere vildtfangede fugle til Europa

En blød og varm pels.

Der er en livsstil for Arnfred at være dyrehandler. Han er vokset op med dyr og handel med dyr. Hans far handlede med fjerkræ, lidt heste og grise. Allerede som ni-årig startede Arnfred i det små med at handle. Han havde fået lov til at få et marsvinepar. De fik hurtigt unger – så var grundlaget for handel lagt. Hurtigt begyndte han også at handle med kaniner.
Da han var 19 år købte han ejendommen i Bedsted. Han fik mere plads, og det gav ham lyst til at handle med flere dyr.

Arnfred Madsen.

Handlen udviklede sig. Nu har han mellem 80 og 100 forskellige fugle, mellem 20 og 30 forskellige dyr og et stort udvalg af akvariefisk. Dyrehandlen i Bedsted er lukket hver tirsdag når Arnfred i varebilen kører rundt i Jylland for at levere, og ofte også hente dyr. Det kan godt blive til en tur på 700 kilometer. Det store udvalg af dyr gør, at det blandt kunderne mange seriøse samlere af eksotiske dyr.
Tidligere blev nogle af dyrene dyrene sendt med post. Nye regler, som krævede godkendelse for at kunne transportere dyr over større afstande end 50 kilometer, gjorde for nogle år siden, at Postdanmark stoppede dyreforsendelserne.
Arnfred har oplevet mange stramninger og mere kontrol i årene, hvor han har haft dyrehandlen. Der er strenge regler for hvilke dyr man må eje i Danmark. En del er kommet på forbudslisten over dyr, der “er til fare og frygt, og vanskelige at passe.” Det har blandt andet gjort, at silkeaber er den eneste abeart man kan eje,  mens det er lovligt at eje en krokodille.

Flotte farvestrålende fugle.

Der er lange arbejdsdage i dyrehandlen. Der skal være rent ved dyrene. Hver dag klokken syv starter arbejdet med at gøre rent og fodre dyrene. Arbejdet skal være færdigt til Arnfred åbner dyrehandlen klokken 9.30. Der er normalt ikke tid til at arbejde med dyrene i åbningstiden. Der kan godt være op mod 100 kunder på en dag inden der lukkes klokken 20. Skal der laves reparationer og andet i dyrehandlen foregår det ofte efter lukketid. Arnfred har en aftale med sig selv om, at han kun arbejder til midnat. Så har arbejdsdagen også været på 17 timer.
Børnehaver, skoler og foreninger har opdaget, at det i Bedsted er muligt at få en god oplevelse med Arnfreds mange forskellige dyr. Der er ofte besøg.
Arnfred lægger stor vægt på at dyrene trives. Dyrene skal behandles med respekt for, at det er levende væsener. Det er vigtigt at respektere dyrenes adfærd. Man skal holde af dyrene og samtidig er det vigtigt, at dyrene ikke bliver menneskeliggjort.

Det 25 grader varme rum til akvariefisk.

Dyrene skal passes alle årets dage. Der har ikke været plads til mange ferie- og fridage. Sammen med familien er der tradition for en tur til en zoologisk have og en familietur hvert år – dog tager de først hjemmefra når dyrene er fodret og passet.
Arnfred er gift med Mette, der arbejder på ældrecentret Åbakken i Hurup. De har tre børn, Simon på fem, Kasper på 12 og Lykke på 16.

Arnfred med en sæk jordnødder – han sælger også dyrefoder.

Familiens to Jack Russelterrier, Nelli på fire måneder til venstre, og Nellis 7-årige mor Kvik, er ikke til salg.