41 år ved telefonen på sygehuset i Thisted


TELEFONIST:
Når Anna Marie Ringsborg slutter sit arbejdsliv. 1. juni 2018 har hun i godt 41 år taget telefonen på sygehuset i Thisted

Af Klaus Madsen – 10. april 2018

THISTED: Nu skal det være slut med at gå på arbejde for 74-årige Anna Marie Ringsborg. Egentlig ville hun være gået på efterløn, når hun fyldte 62. Det blev ikke til noget. Det ene år tog det næste, og det er blevet til 12 ekstra år som telefonist på sygehuset i Thisted. Hun synes nu, at hun efter 41 år på samme arbejdsplads med god samvittighed kan takke af.

Siden Anna Marie 2. januar 1977 havde sin første arbejdsdag ved omstillingsbordet på sygehuset, har hun oplevet en udvikling, der alene i sygehusets navn fortæller en historie. Først hed det Centralsygehuset i Thisted, så blev det Thisted Sygehus. Det kom derefter til at hedde Sygehus Nord, og senere Sygehus Thy-Mors, inden det for et par år siden blev til det mundrette navn Regionshospitalet Nordjylland Thisted. Det har været år med mange omvæltninger og nye ting. Alene antallet af senge er halveret fra godt 200 i 1977 til rundt regnet 100 i 2018.

Stillingsbetegnelsen telefonist har Anna Marie Ringsborg bevaret. Hendes kolleger er receptionsmedarbejdere.
Da Anna Marie startede i 1977 bestod det meste af arbejdet i at betjene omstillingsbordet. Det var et knudepunkt for sygehuset. Telefonisten var involveret i stort alt. Alarmopkald om blandt andet alvorlig sygdom og ulykker blev modtaget af telefonisten. Det var kun muligt at ringe direkte ud af huset til lokale “92-numre”. Alle øvrige samtaler, også til andre sygehuse, skulle bestilles og ekspederes hos sygehusets telefonist.
Nu går disse opkald direkte til sygehusets akutmodtagelse.

Anna Marie, og hendes kolleger, passer nu både telefonerne og receptionen. Langsomt er arbejdet ved omstillingsbordet blevet til en vigtig servicefunktion for både patienter og besøgende. Receptionen er det første man møder når man kommer gennem sygehusets svingdør. Det er i receptionen man bliver hjulpet på vej på som besøgende til en patient og som patient der skal bruge et af de efterhånden mange ambulante tilbud.

Et sygehus rummer både triste og glædelige oplevelser. Der har været en vigtig opgave at hjælpe pårørende, som er kaldt til efter alvorlige ulykker og sygdom. I den glædelige del af arbejdet har været en god snak med mange kommende fædre.
Gennem årene er der langet adskillige kopper beroligende kaffe over skranken.
Anna Marie har også oplevet at blive truet med en stor hund. Hun har også været truet med at få smidt en stor lagkage i hovedet. En enkelt gang var hun bange, da en person, som kunne være bevæbnet, var kommet ind på sygehuset. Ventetiden på politiet var lang. Hun husker, hun rystede så meget, at det var svært at skænke en kop kaffe uden at spilde.

Anna Marie er født og opvokset på Østerbakken i Thisted. Hun gik på Borgerskolen, og tog mellemskoleksamen inden hun kom i huset. Hun blev uddannet defektrice på Svaneapoteket. Anna Marie blev gift med guldsmed Jørgen Ringsborg. De købte i 1969 en Guldsmedeforretning i Vestergade. I starten af 70erne blev forretningen lukket, efter en nye ejer havde overtaget ejendommen, de sad til leje i. Familien flyttede ud på en nedlagt landsbrugsejendom på Sennelsvej i Thisted, hvor Anna Marie havde hundekennel og Jørgen Ringsborg fik guldsmedeværksted. De blev skilt i 1977. Døtrene Charlotte og Kirstine er nu 48 og 45 år.
I 39 år har Anna Marie været en af drivkræfterne i Sportsrideklubben Thisted. Hun er nu formand for anden gang.
I maj 2017 fik hun dronningens fortjenstmedalje for 40 års ansættelse.