ANE HENRIKSEN: Inspireret og udfordret af maleren Jens Søndergaard væver Ane Henriksen billeder til en udstilling blandt Jens Søndergaards billeder på Heltborg Museum i sommeren 2017
Af Klaus Madsen – 16. januar 2016
CHRISTIANSHAVN: På væveværkstedet på Statens Værksteder For Kunst arbejder Ane Henriksen med en serie vævede billeder med forblæste træers grafiske struktur. Ane Henriksen arbejder møjsommeligt med tekstiler og tråd spændt op på den store væv.
Inspirationen fra det vindblæste deler hun med Jens Søndergaard.
Ane Henriksen er født i Randers. Hun har familie og rødder i Salling. Det var en moster fra Salling der skabte interessen for væv. Hun vokser op i Struer, og tager et ophold på Vester Vedsted Ungdomshøjskole ved Ribe, inden hun efter en 1-årig handelsskoleeksamen tager på Kunsthåndværkerskolen i Kolding.
En tid efter Kunsthåndværkerskolen boede hun på Humlegården i Nordsjælland. For at komme til havet, som gav ro, når livet føltes lidt svært og tungt, satte hun en annonce i Jyllands Posten, hvor hun med sin handelsskoleeksamen som baggrund, søgte arbejde ved havet.
Det blev starten på et kvart århundrede i Hanstholm.
Ane Henriksen fløj til Thy, og mødte Hanstholm en blæsende kold forårsdag i 1977, hvor hun var blevet tilbudt og tog arbejde som servitrice hos Højer på Sir Henrys Pub i Hanstholm Centret. Her kom hun til at servere i et lokale uden vinduer. Lyset over borde og bænke i de syv båse kom fra små pendler. Senere kom hun til at servere på Hanstholm Kro, og var også cyklende post i Ræhr i en periode.
Hun følte sig heldig ved at bo de første år på et husmandssted i Ræhr, og senere på en gård tæt på Hanstedreservatet i Gl. Torp udenfor Hanstholm.
Med et smil på læben fortæller hun om, at hun det første år, hvor hun boede alene fik sin mor til at sende et postkort, så hun kunne få postbuddets hjælp til at holde vævens trend.
I 1978 flyttede Ane Henriksen sammen med tegner Christian Schmidt. De får to børn, Ida i 1979 og Johs i 1981. Først efter hun var stoppet med at amme Johs tager hun for alvor fat på at arbejde på væven i 1982, med en hjælp på 20.000 kr fra sin mor.
Det første værksted havde hun i Hanstholm Kunstbygning, der under havnebyggeriet i 60erne havde været administrationsbygning for Hanstholmkonsortiet.
Inspirationen og materialerne til Ane Henriksens vævede billeder kom, og kommer ofte fra naturen og miljøet. Det var et gennembrud, da hun 1983 fik et billede, Bunker, med på Kunstnernes Efterårsudstilling. Det er et stort billede der måler 310 x 220 cm. Hun modtog Georg Jensen Sølvsmedies årspris på udstillingen, og billedet Bunker blev købt af Hanstholm Kommune.
Udstillingen på Heltborg Museum vil være i samspil med udvalgte Jens Søndergaard malerier. Hun skaber dybde i fladerne med tråd og tekstil, og i sanselige og grove strukturer forsøger Ane at vække til en ny forundring. Arbejdet med billederne til Heltborg begyndte med en periode på Statens Værksteder for Kunst fra 12. jan. til 26. juni 2015, fra 4. januar til 27. maj 2016 og hun gør det færdigt i en periode fra 3. januar til 12 maj 2017.
Ane Henriksen forlod Hanstholm og Thy januar 2002. Hun bor nu på Østerbro i København.