Anders og Ældre Hjælper Ældre

BESØGSVEN: Anders Steffensen kommer hver anden uge på besøg hos 87-årigeTage Jensen. Anders er formand for Ældre Hjælper Ældre i Thisted

Af Klaus Madsen – 26. april 2012

SENNELS: Hver anden tirsdag eftermiddag besøger Anders Steffensen Tage Jensen, der bor på en ejendom på Sennelsvej. Så bliver der snakket godt over kaffen, kagerne og ofte en lille likør. Anders begyndte at besøge Tage i januar 2011.
Anders, der er 60,  er formand for Thistedafdelingen af Ældre Hjælper Ældre. Han har otte steder, hvor han kommer som besøgsven. Det er en stor glæde for Anders at hjælpe og glæde andre. De mennesker han besøger er glade, og Anders føler dobbelt glæde ved besøgene.

Klik på billedet for at høre Anders og Tage fortælle

Anders og Tage fandt hurtigt ud af, at de havde fælles bekendte. Tage har altid boet på ejendommen, hvor han i 1925 blev født som den yngste af tre søskende. Anders har tjent i Sennels, og Anders kørte i 19 år mælk til mejerieet, først i Sennels og senere til Thisted Andelsmejeri.
Snakken går om turen, hvor der var op til 116 80-pundsspande på vognen. De første år var der heste foran vognen, senere kom der en traktor. De sidste seks å kørte Tage med lastbil.
Anders vil godt vide om ikke det var koldt om vinteren. Det siger Tage resolut nej til. Det blev først koldt om vinteren da han kom til at køre i lastbilen, så var han ikke klædt varmt på.
Anders husker hvordan hans far, da han kørte mælk til mejeriet i Vandet, om vinteren fik en mælkejunge fyldt med varmt vand til at holde varmen ved.

Anders hjælper Tage, da likørglasset væltede.

Anders bruger gerne en eftermiddag på et besøg hos 87-årige Tage.

Tage glæder sig til besøgene af Anders. – Det er skønt at vide, at der den dag kommer nogen at snakke med.
Det er godt at snakke om alle årene på ejendommen. Tages mor døde pludselig i 1947, da han var 22 år gammel. Tages syv år ældre søster kom hjem for at være husbestyrerinde for faren, og Tage blev boende hjemme. Faren døde i 1978. I 2008 døde søsteren 91 år gammel. Siden har Tage boet alene.

Tage har meget at fortælle fra et langt liv.

Anders og Tage i den pæne stues sofa.

Besøgene af Anders giver også et lille pust til Tage dagligdag. Da han fyldte 80 kunne han ikke umiddelbart få fornyet kørekortet på grund af en kredsløbssygdom. Han skulle til en køreprøve, som skulle foregå i Nørresundby. Det syntes Tage var lidt langt væk og han forstod heller ikke helt hvad en ny køreprøve kunne vise om netop kredsløbssygdommen. Han affandt sig med at være uden kørekort. I nogle år beholdt han bilen, som en nabokone så var chauffør på.

Den mere end 100 år gamle ejendom har altid været Tages hjem.

Ældre Hjælper Ældre er en organisation hvor blandt besøgsvenner tilbyder deres hjælp. Arbejdet som besøgsven er frivilligt, og for at give tryghed har besøgsvennerne tavshedspligt. I Thisted er organisationen tilknyttet Frivillig Center og Selvhjælp i Skolegade.

en god snak til en god kop kaffe og en likør.