Anders hugger relief af hverdagen i ord og toner

FORTÆLLINGER: Anders Mikkelsen skriver, komponerer hverdagens uendelige fortællinger. Han synger og spiller om tanke og eftertanke.

Af Klaus Madsen – 26. marts 2015

HURUP: Det begyndte en tidlig morgen i skolebussen fra Vilsund til Snedsted. Fra højttalerne i skolebussen lød en sang om atomraketter rettet fra vesten mod Rusland. Det fængede hos Anders Mikkelsen, der, i starten af firserne, var en halvstor knægt med en begyndende stillingtagen til verden og verdens små og store tildragelser. Hannes Waders sang tændte en musikalsk ild hos Andersen – en ild der stadig brænder.  Anders rejser gerne til Tyskland for at opleve en koncert med Hannes Wader.

Klik på pilen for at høre Anders Mikkelsen fortælle

Siddende på første række til en koncert med Erik Grip i det Grundtvig-Koldske ottekantede forsamlingshus i Øster Jørby på Mors, besluttede Anders, at han ville optræde med sange og guitar. Det skete for godt 30 år siden. Det skulle være sange med lune, kant og en stærk snert af humor. Adskillige koncerter og seks cd-skiver med stort set egne visere og sange er bevis på, at Anders har holdt godt fast i drømmen og beslutningen.
En af musikerne, som betog Anders i forsamlingshuset var Anders Roland, som Anders har optrådt sammen med mange gange de senere år.
Anerkendelsen som sanger, sangskriver, komponist og guitarist er vokset roligt og støt.

andersmik15

Anders holder, som Dan Turell, af hverdagen. Han siger med et lunt smil, at man ikke skal fortælle ham en historie, hvis ikke man kan tåle at høre den genfortalt på vers, til akkompagnement af en guitar. Han betragter sig selv som musikalsk historiefortæller.
Han har skrevet og komponeret en hyggelig, men også tankevækkende, fortælling om hans gamle fredelige og stille moster, der blev aktivist, da præsten Ingelise Wagner blev jaget ud af Hanstholm. Sangen hedder “Balladen om Moster Lis”.
Sangen “Fem kvarters farvel” er skrevet, efter Afghanistankrigens yderste konsekvens i 2007 ramte Vilsund. Bysbarnet Mikkel Keil Sørensen rejste ud, og kom hjem til Thy i en kiste.
Fortællingerne om hverdagens små bump og kant er gennem årene blevet mange.
“Den glade gris” er en fortælling om moralen bag danske grises rejse mod billige tyske slagtegange.
Anders sætter en stille lune og god humor bag protesten. Han tror på, at en sang og en fortælling, der kan røre ham selv, også kan røre andre.

andersmik17 andersmik18

På den nyeste CD, “Cap San Marco”, hedder sidste vise “Gamle Graa”. Visen er skrevet på en trist baggrund. Den norske sanger, guitarist og banjospiller Hans Grasswold døde efter en fald hjemme hos Anders i Hurup.
Anders og Hans Grasswold havde lært hinanden at kende. Hans Grasswold, der var en etableret kunstner i Norge, havde lagt mærke til Anders. På Hans Grasswolds opfordring begyndte de at spille sammen. Det blev er vellykket samspil.
En aften i november 2012 havde de to sunget og spillet til en koncert i Aulum. Det skulle være starten på flere dansk-norske koncerter i Danmark.
Hjemme i Hurup hyggede de sig med et stykke natmad. Anders ville lige rydde til side mens Hans Grasswold gik op på første sal for at gå til ro. Pludselig lød to bump. Anders fandt sin norske ven liggende for foden af trappen. Hans Grasswold blev hurtigt kørt til sygehuset i Ålborg. Han overlevede ikke faldet.
På vej til begravelsen i Oslo skrev Anders sangen, “Gamle Graa” om Hans Grasswold.

andersmik10

Musik har fyldt og fylder meget. Anders har holdt fast i sin egen stil. Han har aldig leflet. Han er kun glad et stadig større publikum. Inspirationen henter han dagligdagen. Han tog studentereksamen fra Thisted Gymnasium og HF i 1988, fik en uddannelse som elektroniktekniker på Teknisk Skole i Struere, havde stillinger som teknisk sælger og produktchef hos Helmholt Elektronik A/S, Struer, marketingchef hos Tallykey a/s, Struer, underviser i EDB, foto og webdesign hos AOF og VUC Thisted, indehaver af Fokus Design Reklamebureau i Hurup, og er nu ansat hos GrafikMøllen (Møllegårdens Camping).

andersmik19

Klik på billedet for at se Anders Mikkelsens hjemmeside.

Helt musikalsk rodløs har Anders ikke været. Han har altid elsket at optræde, og var kun seks år gammel, da han på plejehjemmet Stenhøj i Vesløs optrådte for beboerne med sangen “Når jeg tænker på lille Alvilda”. Det var sammen med faren Frede Mikkelsen, der, bag rattet i bussen mellem Thisted og Nykøbing, blev kendt som “Den syngende buschauffør”. Det var måske en buschauffør, der lærte Anders, hvordan en sang skal “vendes, anrettes, paneres og steges” inden den skal serveres.

“Fem Kvarters Farvel” – Mikkel døde i Afghanistan

Mikkels far, Per Sørensen, fortalte om at miste det man tror er umisteligt

Klik her for at læse om Per Sørensen – 23. september 2010

“Gamle Grå” – Hans Grassvold

Den norske guitarist og banjospiller Hans Grassvold døde i 2012 efter et fald i Anders Mikkelsens lejlighed. På vej til begravelsen i Oslo skrev Anders Mikkelsen sangen “Gamle Grå”