Alberts sidste akkord på Nytorv

MUSIK: Albert Dragsbæk lukker Thy Musikcenter. Siden 1978 har han solgt instrumenter på Nytorv i Thisted. Det begyndte med en papklarinet, og med udgangen af 2016 er det slut.

Af Klaus Madsen – 22. november 2016

THISTED: Albert Dragsbæk er født i 1955. Hans musikalske liv startede og slutter på Nytorv. Papklarinetten, som Alberts mor købte til ham blev købt i Thorups Musikhandel. Albert skulle have klarinetten fordi han havde passet godt på lillesøster. Hans mor kunne nå at købe papklarinetten inden hun skulle med bussen hjem til Nors. Busserne mod Hanstholm og Klitmøller havde stoppested ved pølsevognen, midt på Nytorv, lige overfor Thorups Musikhandel.


Papklarinetten blev begyndelsen på det der nu slutter for Albert. Som dreng i Nors var det stort set kun  fodbold der talte. Derfor var det godt for Albert, der hverken var god til, eller havde lyst til fodbold, at han hurtigt blev dygtig til at udnytte papklarinettens syv toner. Så var der noget han også var god til. Interessen holdt og han fik en harmonika. Når familien havde gæster skulle knægten spille og vise hvad han kunne.
Albert begyndte at spille til bal og fester. Fornuften satte ham også i lære som kommis hos købmand Knudsgaard i Nors. Værnepligten afviklede han på CF-kasernen i Dragsbæk.

albert35

Det blev en lang periode med sne og frost, der blev begyndelsen på næsten 40 år mellem musikinstrumenter og noder på Nytorv.
I et par år, efter CF-tiden, var Albert ansat hos landmålerne Boe og Wolters. Da vinteren for alvor ramte var det umuligt at lave opmålinger. Albert stod i fagforeningen HK, og her var der ikke noget noget som hed vejrlig, og derfor heller ingen understøttelse.
Albert henvendte sig til Jørgen Pedersen, der var førstemand i Arne Svendsens forretninger i Storegade og på Nytorv, for at høre om der var arbejde. Albert kunne starte med det samme i forretningen på Nytorv.

albert24

Helt fremmed var musikhandlen ikke. De nye elorgler var begyndt at komme frem, og Albert brugte fredag aften og lørdag formiddag til et demonstrere de nye instrumenter, som ingen andre i forretningen havde meget forstand på, eller kunne spille på.
I 1989 købte Albert musikforretningen af Arne Svendsen. Når forretningen lukker har Albert været selvstændig i 27 år. Det er samtidig slut med musikforretning i ejendommen, der er fra 1908. De første år, inden musikhandler Thorup kom til, var der udslag og lager af støbegods fra Morsø Jernstøberi.

albert14 albert20

Når Albert drejer nøglen i butiksdøren for sidste gang, er der ikke længere et sted i Thy, hvor man kan få repareret akustiske musikinstrumenter. Med tillært fingersnilde har han lavet forskellige reparationer. Han har loddet og lavet ledninger. Nu kan man købe det færdiglavet og meget billigt på nettet.
Mange arrangementer har haft Albert som manden, der diskret i baggrunden har sørget for god lyd.
Lokalerne på Nytorv har været rammen om undervisning i harmonika og på elorgel. Op til 100 elever har været tilmeldt.

albert18 albert15

I mange år har Albert suppleret indtægterne ved at spille til private fester. Det har han haft stor glæde af. Det er altid rart at komme ud til mennesker, som er i godt humør og vil feste.

albert03 albert19

Albert pensionerer sig selv. Nu bliver der tid til læse hele avisen. Forretningen bliver helt lukket ned. De sidste varer bliver solgt med stor rabat, og nogle trofaste kun der benytter lejligheden til at får nye varer leveret. Fragtmanden skal ikke længere læsse store kasser med klaverer af på Nytorv i Thisted.

albert32

Når Albert må vente med at gå i banken, til der er åbent, vil skiltet “Kommer straks” ikke længere hænge i den låste butiksdør.
Thyboer må køre langt for at købe musikinstrumenter.

albert34

Albert Dragsbæk.