Aage giver musikken gas med harmonikaen

AKTIV PENSIONIST: Flere gange om ugen spreder Aage Nielsen og hans harmonika glæde

Af Klaus Madsen – 7. juli 2011

HURUP: På ladet af en lille lastbil i Hurups gågade sidder Aage Nielsen på en klapstol og spiller harmonika. Sammen med Anders Melchiorsen fra Gettrup underholder han en mandag formiddag i et par timer torvedagens mange gæster. Aage er 71 år. Siden han som 60-årig i 2000 gik på efterløn har blandt andet harmonikamusikken fyldt godt i dagligdagen. Han er sammen med  harmonikaen et kendt ansigt i Sydthy.

Klik på billedet for at høre Aage fortælle

Aage er født i Flarup vest for Hurup i 1940. Her boede han til han var seks år gammel. Han har en enkelt erindring fra besættelsestiden. Tyskerne holdt skydeøvelse i nærheden af ejendommen hvor han boede, og han husker hvordan han var med til at samle tomme patronhylstre da de tyske soldater var forsvundet. Han husker også, at vindmøllen på taget af stalden blev taget ned.
Som seks-årig flyttede familien til Gettrup og senere til Virkelyst i Vogntoft, hvorfra han gik på Vestervig Skole. Han forlod skolen som 16-årig. Han havde fået traktorkørekort og kom til at hjælpe med arbejdet på en brors maskinstation.

Musik til torvedagen i Hurups gågade. Aage spillede sammen med Anders Melchiorsen fra Gettrup.

Soldatertiden havde Aage i Viborg ved Prinsens Livregiment. Det blev til 20 måneder i trøjen – fire måneder mere end værnepligten. Da han skulle sendes hjem 1. november var det sløjt med arbejde i Thy. Han blev derfor frivillig. Da militæret opdagede, at de ikke havde skrevet kontrakt var det blevet forår, og udsigten til at få arbejde var bedre. Så sagde han farvel til soldaterlivet.

Aage nyder at spille.

Hjemme i Thy kom Aage til at køre fyringsolie for BP-depotet i Hurup. Det var en tid, hvor der blev installeret mange oliefyr. Han husker 1000 liter olie kostede 192 kroner. Han husker også, at han måtte tage weekenden til hjælp for at køre olie, da prisen steg til 210 kroner. Den prisstigning tømte olielagrene i Thy.

Hjem til Ashøjgade med harmonika og klapstole.

I 1965 blev Aage gift med Birgit. De har to børn, Annette og Henrik.
I 1967 købte de butik på Ashøjgade i Hurup. Her solgte de hvidevarer og flaskegas. Maden i hjemmene blev den gang lavet over gasblus. Aage kørte ugens fem første dage landtur – han havde 10 ruter, så kunderne fik skiftet gasflaskerne hver anden uge. Landturene strakte sig fra Hvidbjerg på Thyholm til lidt nord for Snedsted. Hver lørdag kørte han gas ud i Hurup by. Efter 10 år lukkede de butikken i 1977. Gaskomfurene var i mange hjem blevet skiftet ud med elektriske. Aage husker hvordan kaffemaskinernes indtog i løbet af kort tid fik salget af flaskegas til at falde med mere end 25 procent.

En pause og en kop kaffe ved spisebordet i køkkenet.

I 1975 var Aage begyndt som vægterafløser i Thisted. Han blev fast ansat i 1977, og han manglede kun fire måneder i at have 25 års jubilæum som vægter, da han i 2000 som 60-årig gik på efterløn.
Aage var alene som nattevægter i Thisteds nat. Han har gået sine runder på store stille virksomheder, hvor det om dagen sydede af liv. Han har slukket mange glemte lamper og lukket mange vinduer. Inden vægterne fik radiokontakt til vagtcentralerne i Ålborg og Århus skulle han hver time melde sig telefonisk til vagtcentralen. Gennem årene har Aage lært at takle situationerne når han mødte “fremmede” i natten.

Afskrift af et vers fra Berlingske Tidendes . Situationen og historien var så sjov, at københavneravisens huspoet blev inspireret

Aage vendte som nattevægter rundt på nat og dag. Han mødte på arbejde, når de fleste gik til ro, og han gik til ro, når de fleste stod op. Han husker hvordan en læge på et kursus fortalte vægterne, at de skulle blive otte timer i sengen – også selv om de ikke kunne sove. Det råd fulgte Aage.
I familien vendte han det til en fordel. Børnene kom aldrig hjem fra skole til et tomt hus.

Aage far Nicolaj Nielsen købte på auktionen over Cirkus Miehes bo, efter den sidste sæson i 1958, en kasse med bøger. Blandt bøgerne var denne  med beretninger om vægtere. Der er i bogen en lille beretning fra Thisted.

Bogen er med en hilsen fra udgivelsen i 1927 fra forfatteren til fru Phänner – Dora Phänner.

Det faste arbejde som vægter gav meget mere fritid. De første par år brugte Aage på at bygge en båd. Den har han stadig og tager med Doverodde Havn som udgangspunkt på små ture på Limfjorden.
Han har altid haft en harmonika og altid haft lyst til at spille. Nu var der tid til musikken. Aage gik i nogle år til undervisning på musikskolen i Vestervig. Senere kom han til spille til folkedans, og det gør han stadig i Hurup, hvor han har spillet i 20 år. Han spiller også til folkedans i Bedsted og Doverodde. Det er vigtig for Aage at spille musik der kan bruges.
Beboerne på flere plejehjem nyder også godt af Aages lyst til at spille og sprede lys og glæde i en måske lidt trist hverdag.